Вход
София
Времето в София -2 o C

ЧУДО: Пуснаха тока на блок в Русе след 34 дни на тъмно

ЧУДО: Пуснаха тока на блок в Русе след 34 дни на тъмно

на 25.04.2019
3719
0
ЧУДО: Пуснаха тока на блок в Русе след 34 дни на тъмно
Автор: ПИК
25.04.2019
0
3719

Живеещите в бившето общежитие на Академията за обществени науки в Русе вече имат ток. До щастливата развръзка се стигна, след като от етажната собственост са успели да платят малка част от натрупаните задължения в размер на 51 000 лв, съобщава БНТ.

Сагата с обитателите на блока продължи 34 дни като през цялото това време те бяха без ток. 200 души останаха на тъмно и студено заради натрупания дълг към енергото.

Част от семействата бяха принудени да напуснат домовете си и потърсиха подслон при близки. Други обявиха жилищата си за продажба. Трети взеха квартири под наем и предплатиха хиляди левове за година напред.

Само малка част от собствениците останаха в апартаментите си в очакване казусът да се разреши. Докато беше спрян тока на АОНСУ, крадци изтръгнаха захранващия елекрически кабел на блока.

Все пак двете страни - потърпевшите и „Енерго про“ - не спряха да преговарят и да търсят решение за излизане от ситуацията. Така се е стигна до последната среща с ръководството на дружеството, на която бе постигнат компромис, разказва професионалният домоуправител на блока Цветелин Цонев.

„Разбрахме се да си плащаме текущото, да си плащаме по старото, като те поемат ангажимент да възстановят захранването веднага, преди Великден и да продължават да действат за индивидуалните партиди“, каза Цонев пред камерата на националната телевизия.

„Ще се монтира нов контролен електромер наш, 11 електромера по етажите, абсолютно категорично няма да има вариант за кражби. Вече всеки един електромер ще бъде монтиран срещу декларация, че ще заплащат, ще видим кой къде живее. Който декларира-ще има ток, който не се появи-ще демонтираме“, добавя домоуправителят.

За изстрадалите собственици на жилища в сградата благоприятният изход в навечерието на великденските празници е повод за голяма радост. Затова те са се събрали пред блока и трескаво обсъждат със свои съседи последния развой на събитията. Телефоните им не спират да звънят, а хората вече се канят да се завърнат обратно по домовете си.

В свое съобщение и от електроразпределителното дружество уточняват, че и след великденските празници ще продължат разговорите с домоуправителя на етажната собственост за разсрочване и заплащане изцяло на натрупания дълг за електроенергия в най-кратки срокове.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17335
архив


Детективът, специалист в преговорите, пристига на местопроизшествието.
- Каква е ситуацията? - пита той.
- Тежка! Двама са се барикадирали във винпрома, имат заложници - казва шефът.
- Имаме ли контакт с тях? - пита специалистът.
- Говорим с някой, представя се като Вуте.
- Какви са исканията им?
- Идея си нямам, трети ден ги формулират.

x
СУПЕР ТАКТИКА: Валери Симеонов буди дремещите в парламента за бюджета с цветисти забележки (ОБНОВЕНА)
x
Сигурни признаци, че партньорът ви си мисли за друга
x