ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Расте интересът към отглеждането у нас на най-скъпата подправка – шафран, съобава БНР.
Според информацията, засетите площи тази година надхвърлят 6 500 дка, като най-много са те в областите Силистра, Шумен и Русе.
Повече от 1 тон е произведеното количество тази година, съобщи Хасан Тахиров - председател на Българската асоциация на производителите на шафран. Иран продължава да е лидер в производството на тази култура, но с помощта на държавата до няколко години България може да заеме челното място, категоричен е Тахиров.
България е все още нов играч на международния пазар на шафран. Затова стоката се предлага на много ниска цена - 10 лв за грам или 10 000 лева за килограм. В бъдеще цената ще е много по-висока, защото българският шафран е един от най-качествените и на световно ниво, коментира Тахиров.


Председателят на Българската асоциация на производителите на шафран Хасан Тахиров каза още, че се водят разговори с политици изоставените земи да се използват за сеитба на тази култура.
