Швейцария изследва качеството на почвата със заравяне на 2000 чифта бельо

СВЕТЪТ ДНЕС

Швейцария изследва качеството на почвата със заравяне на 2000 чифта бельо

6112
на 10.04.2021
Швейцария изследва качеството на почвата със заравяне на 2000 чифта бельо
Автор:   ПИК

Фермери и градинари заровиха 2 000 чифта бяло бельо в Швейцария за проучване качеството на почвата, информира ДПА, цитирана от „Новини.бг”.

препоръчано

Държавният изследователски институт Agroscope изпрати по два чифта памучно бельо на всеки участник в доброволното проучване да ги зарови в почвата. По-късно бельото ще бъде проучено колко е засегната материята от малките организми.

"Това е индикатор за качеството на почвата", каза лидерът на проекта Марсел ван дер Хейден.

Екологът отбеляза пред германската медия, че вече са правени подобни експерименти с бельо в Канада, но не и в такъв мащаб. Вече е известно, че заравянето на пакетчета чай може да бъде използвано за проверка състоянието на почвата.

Проектът с бельото е наречен Evidence Underpants ("Бельо с доказателства").

Единият чифт бельо ще бъде изваден след един месец, а другият - след два месеца. След това бельото ще бъде подложено на дигитален анализ - колкото повече дупки има, толкова по-здравословна е почвата.

При пилотния проект участниците заровиха лично бельо, но материята не може да се сравни. Заради това учените сега разчитат на стандартизирано бельо, което е по-научно.

Марсел ван дер Хейден коментира, че проучването също има за цел да акцентира върху заплахата от ерозия на почвата, прекалено използване на торове и др.

Според Agroscope всяка година площ, която е два пъти и половина по-голяма от територията на Швейцария, е унищожавана по света по такъв начин, че не може да се използва за земеделие.

 

 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Денят е изпълнен с противоречия за Раците, безпричинна заядливост причинява проблеми на Водолеите САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Денят е изпълнен с противоречия за Раците, безпричинна заядливост причинява проблеми на Водолеите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Щабът за борба с COVID-19: Ваксинирахме над 30000 на ден! Чакаме още над 400 хиляди дози. Всички новозаразени са с британски щам (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Щабът за борба с COVID-19: Ваксинирахме над 30000 на ден! Чакаме още над 400 хиляди дози. Всички новозаразени са с британски щам (НА ЖИВО)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това