Вход
София
Времето в София -1 o C

Шедьоври в кутии от памперси! Така ли си представят от фондацията на Васил Божков правилното съхранение на антики?

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 20
Починали: 8
Заразени: 412

Шедьоври в кутии от памперси! Така ли си представят от фондацията на Васил Божков правилното съхранение на антики?

на 19.02.2020
46850
0
Шедьоври в кутии от памперси! Така ли си представят от фондацията на Васил Божков правилното съхранение на антики?

Истински културен шок са снимките от мазето в сградата на фондация "Тракия" на бизнесмена Васил Божков. В пряк и преносен смисъл. Защото наистина става дума за предмети с културно-историческа стойност, но пък начина им на съхранение е потресаващ дори за обикновени хора, какво остава за експертите от НИМ, които са ги открили на място. 

Това са същите тези учени от Националния исторически музей, на които по-рано днес скочиха от фондация "Тракия" и ги обругаха, че не знаели как да описват и пазят ценните антики на шефа им Божков.

Между другото с някаква неясна снимка на найлонова торбичка, в която изобщо не се знаеше какво има. Но така или иначе всеки може да обяви, че вътре има безценно съкровище, както и да съчини, че е сложено там от разследващите...

Какво ли ще кажат сега "експертите", наети от бизнесмена, след като пред цяла България лъсна варварщината им - един куп съдове, накити, купи, чаши и други старинни предмети, натикани в кутии от пури и обувки, опаковани в салфетки?

И бутнати в кашони от памперси!

Вижда се, че много от артефактите са довлечени в този вид директно от иманярите, които са ги изровили от земята, а купувачите дори не са си направили труда да ги почистят, преди да ги забутат в мазето. 

Защо са скатани в подземията в неугледен вид, е друг важен въпрос. Дано разследващите скоро разгадаят и съобщят. Но за колекционерите няма съмнение - въпросните предмети не са били придобити по законен път и затова са скрити директно с пръстта, докато бъде намерен начин да се опишат и официализират, за да може да бъдат изложени. 

По подобен начин стана ясно, че е придобита и голяма част от колекцията на Васил Божков, тъй като от Министерство на културата обявиха, че само за около 200 от над 3000 униката има изданени документи...

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 33939
архив

Когато Иванчо видя, че крадат колата на съседа, не се поколеба дори секунда, изтича на улицата и паркира на свободното място.

няма нови новини
Днес: 180
hot
най-четени новини в момента
сега
4275
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутати се тестват за коронавирус и във ВМА (СНИМКИ)
x
АСТРОЛОГИЯ: Отдайте се на семейството и близките хора, не правете секс
x