ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Доцент д-р Георги Милошев, ръководител на Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН, коментира в „Лице в Лице” по bTV кои са най-опасните добавки в храните.
След мащабно изследване на БАН българските учени констатират, че шест хранителни добавки със сигурност увреждат човешкото ДНК. Според учена всяко увреждане на човешкото ДНК създава потенциал за развитие на ракови заболявания.
Шестте добавки, които са основно оцветители и консерванти, се съдържат в меса, оцветени сладкиши, колбаси и дори в кафето и енергийните напитки.
Сред тях са консервантът натриев нитрит - Е 250, прибавян при производството на бои, в месните продукти и консервираните изделия; синтетичният кофеин, които се прибавя в кафето, шоколада и много безалкохолни напитки; оцветителите Е 127, Е 143, и 4-аминоантипирин (4-ААP), който има обезболяващо и противовъзпалително действие и се използва във фармацевтичната индустрия.
Според доц. д-р Милошев, е важно хората да знаят за опасностите, които определени добавки крият. Той посъветва родители да не позволяват на децата си да ядат силно оцветени сокове, дъвки и бонбони или торти със снимки на тях.
По думите на специалиста, не би трябвало хората да се притесняват от употребата на ГМО. Ако при производството му са следвани научните изисквания, генно модифицираните продукти не би трябвало да са опасни.