Шефът на Александровска болница проф. Богов: Обстановката с ваксините е изнервяща

Акценти

Шефът на Александровска болница проф. Богов: Обстановката с ваксините е изнервяща

15877
на 05.03.2021
Шефът на Александровска болница проф. Богов: Обстановката с ваксините е изнервяща
Автор:   ПИК

Спират се плановите операции и плановият прием от понеделник в червените зони в страната. София - град и София-област попадат в тези червени зони. Единствената умисъл в тези действия е да се освободят легла за болните от коронавирус. Все още обаче нямаме заповедта бяло на черно. Това съобщи в студиото на БНТ проф. Богомил Богов.

препоръчано

Той каза, че има ръст на прием на болни от COVID-19: „Имаме свободни места. Заетите са около 40% от разкритите. Не закрихме COVID отделенията, защото знаехме, че ще има покачване. За момента леглата са достатъчни, дори имаме свободни“.

Проф. Богов увери, че болниците са подготвени и има достатъчно специалисти. Въпреки това, той отправи призив да се спазват мерките: „Носенето на маските и дистанцията остава основно средство за предпазване“.

Той коментира и дефицита на ваксини: „Това предполага малко изнервяща обстановка сред населението“. У нас все още процентът на заболеваемост и смъртност са по-ниски от нивата за Западна Европа, заради мерките, които взехме, каза професорът. Отлагането на плановия прием е предпазна мярка за болниците.

„Лична отговорност на всеки е дали да посети ресторант или не. Това, че някой е ваксиниран, не го лишава от отговорност към другите“. Според него личната отговорност е това, което контролира, а екипите на РЗИ са недостатъчни.

България не би могла да се справи без европейската помощ, каза проф. Богов. „Това беше допълнителното възнаграждение за колегите, които се отзоваха и решиха да влязат в COVID отделенията“.

Инициативата за постковидна терапия е на Александровска болница. Запазени са местата в болницата до юли месец. Идеята е хората да могат да проверят последиците от преболедуването. В България влизат ваксини, но с дефицит. Това означава, че тези, които се записват за ваксинация, може да се наложи да почакат, информира директорът на Александровска болница.

„Няма голяма разлика между ваксините. Между Пфайзер и Модерна няма голяма разлика“, увери той. Според него личните лекари трябва да поемат инициативата за поставяне на ваксините.

„В началото имаше възможност всеки да се ваксинира, но всички изчакваха. А сега всички се юрнаха и искат да бъдат ваксинирани. Няма как, ако има ограничени количества, да се ваксинират всички“, каза проф. Богов.

За него най-добрият вариант за извършване на ваксинацията е включването на личните лекари. Той припомни, че ваксинирането е доброволен акт: „Ваксинирането не означава, че няма да се разболеете, но ако това стане, ще ви предпази от влизането в болница. Много хора не разбират ефекта на ваксинацията“.

Той апелира хората, които имат здравословни проблеми, но не с болни от коронавирус, да не се колебаят да посетят лечебно заведение. COVID-19 промени живота на всички ни, завърши професорът.

Сподели:
Бомба x
Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Народът каза - избра мен и ГЕРБ! Предлагам Даниел Митов за премиер, а Караянчева - за председател на парламента (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Народът каза - избра мен и ГЕРБ! Предлагам Даниел Митов за премиер, а Караянчева - за председател на парламента (ВИДЕО)
ново
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това