Шефът на Апелативния спецсъд поряза Лозан Панов за Иванчева

Темида

Шефът на Апелативния спецсъд поряза Лозан Панов за Иванчева

27689
на 03.12.2018
Шефът на Апелативния спецсъд поряза Лозан Панов за Иванчева
Автор:   ПИК

Единадесет съдии от Апелативния специализиран съд поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе за опит за оказване на влияние върху вътрешното им убеждение. Повод за това искане е разпоредената от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов проверка на движението на делата по промяна на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

препоръчано

"Проблемът е, че въпросната проверка се провежда в срока на произнасяне на съдиите. През това време те трябва да съвещават, за да вземат решение. Тази проверка пък е по повод медийни публикации. В заповедта обаче не се посочват конкретни такива", обясни председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев.

Той допълни, че за множество други дела също е имало медийни публикации, но подобни проверки не са били насрочвани.

"Проверките са законово регламентирани, но този мониторинг трябва да е разумен и не трябва да се превръща в институционален натиск. Трябва да е ясно, че в Апелативния специализиран съд се разглеждат дела срещу хора, които притежават медии и вестници. Нормално е в тези вестници да критикуват съдиите, а подсъдимите да се изкарват герои. По всяко едно дело ли ще има проверка, което бива критикувано в някои вестник или сайт", заяви Ушев.

Сподели:
Бомба x
ПРАЗНИК: Честваме велик светец и загиващата оживяла света Мария Египетска - черпят две любими имена ПРАЗНИК: Честваме велик светец и загиващата оживяла света Мария Египетска - черпят две любими имена
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миню Стайков чака бебе от наследница на ВИС-2 САМО В ПИК TV: Миню Стайков чака бебе от наследница на ВИС-2
ново
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това