Вход
София
Времето в София 0 o C

Шефът на БНР Балтаков хвърля оставка от страх заради фалшиви документи и провала на покровителя му Бабикян! Бетина Жотева пред ПИК: В радиото са ужасно картелирани

Шефът на БНР Балтаков хвърля оставка от страх заради фалшиви документи и провала на покровителя му Бабикян! Бетина Жотева пред ПИК: В радиото са ужасно картелирани

на 22.10.2020
53827
0
Шефът на БНР Балтаков хвърля оставка от страх заради фалшиви документи и провала на покровителя му Бабикян! Бетина Жотева пред ПИК: В радиото са ужасно картелирани
Автор: ПИК
22.10.2020
0
53827

Внезапната оставка на шефа на БНР Андон Балтаков под предлог, че не е съгласен с обсъжданите промени в Закона за радиото и телевизията, всъщност е най-закономерният акт на гастрольора от САЩ, поканен да се яви на конкурса за генерален директор на държавното радио според собствените му думи, и избран на поста от СЕМ на 22 януари 2020 г.

През общо 9-месечната си кариера на началник на БНР той беше в отпуск близо 2 месеца, а още от встъпването му в длъжност трима от конкурентите му за поста - Валери Тодоров, Митко Димитров и Жени Гаджалова заведоха дела заради неправомерното му избиране, съпроводено с фалшифициран документ за необходимия му 5-годишен трудов стаж в радио, както и за задължителния му отказ от фирми, в които участва.

Още докато течеше конкурса за шеф на държавната медия стана ясно, че Балтаков има действаща фирма в САЩ, както ПИК съобщи и показа документално. Въпреки изричното изискване на закона при кандидатстването за поста и избора му да няма участие в никакви фирми, той се оказа собственик на такава - The News Advisory LLC, базирана в САЩ. До ден днешен не е ясно дали Балтаков е на пуснал или прехвърлил фирмата си, макар за тези 9 месеца на два пъти да пътува през океана.

Пътьом стана ясно, че той е американски гражданин, който няма адресна регистрация в България и дори е лишен от право да гласува. Точно по тази причина Балтаков оттърча в американското посолство да търси защита от Херо Мустафа, след като в съда заваляха документални доказателства за измамите му, свързани с трудовия му стаж и фирмата му.

На предпоследното дело в Административен съд София - област дори адвокатката на Балтаков и неотменна участничка в предаванията на държавното радио Валя Гигова, пряко обвързана със соросоидните и протестърски кръгове в БНР, призна, че бланката, на която е издаден документа за трудовия стаж на шефа на държавното радио е доста спорна.

Това става ясно от представеното удостоверение за пенсиониране – УП-30. На бланката пише, че е издадено през далечната 1995 г., но въпросният формуляр е в интернет пространството от 2007. Бланката на УП-30 през 90-те години е бяла или зелена има баркод и е с напечатани години за издаване „199…“.

Представеното от Балтаков УП-30 няма изготвител и подпис на главен счетоводител, а това са задължителни реквизити, за което съобщи още преди месец и ПИК. Оказва се, че и няма юридическо лице „Радио Витоша“. Това е търговската марка, а лицензът през 1995 г. е издаден на Центъра за изследване на демокрацията.

В схемата се твърди, че е забъркан пиарът Армен Бабикян, установили са журналисти от радиото. Лидерът на т.н. Отровно трио през 90-те години е директор на радио "Витоша", Варна. И като такъв е имал печат на радиото, какъвто е положен на съмнителното удостоверение. Освен това по време на конкурса за генерален директор на БНР, Бабикян е бил непрекъснато с Антон Балтаков и се е представял за негов пиар. Неслучайно БНР толкова открито подкрепя протестите и се е превърнало във ведомствена радиоточка на Бабикян, Хаджигенов и Минеков.

На последното заседание на съда на 29 септември, когато и двете страни са очаквали магистратите окончателно да се произнесат по делото, за всеобща почуда съдът се произнася, че го отлага за януари догодина, а дотогава експертиза трябва да установи истинността на документа за трудовия стаж на Балтаков.

Три седмици по-късно оскандаленият още при избирането му от СЕМ шеф на БНР заявява пред сегашната му председателка Бетина Жотева, че иска да бъде освободен от поста от 1 ноември 2020 г. Това стана вчера - на 21 октомври.

"Сутринта (вчера - б.р.) си остави оставката при нас. Това, което говори по радиото, го каза и при мен. Ние ще се срещнем с него, защото все пак СЕМ го е избирал, не съм го избирала само аз. Ще проведем разговор и ще видим накъде ще тръгнат нещата", заяви по този повод Бетина Жотева пред ПИК.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Трима изправят шефа на БНР Андон Балтаков пред съда за фалшиви документи

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Трима изправят шефа на БНР Андон Балтаков пред съда за фалшиви документи

Трима от конкурентите за поста на сегашния шеф на БНР...

на 29.09.2020

На уточнението, че това е волеизлияние от негова страна и дори Конституционният съд се е произнесъл по такъв казус във връзка с оставката на Делян Пеевски начело на ДАНС, Жотева заяви: "Да, ако наистина настоява да си тръгне от 1 ноември, ще му бъде прекратен договора. В такъв случай това е формално решение".

Макар от изявленията на Балтаков да не стана ясно с какво точно от промените в Закона за радиото и телевизията не е съгласен и защо иска оставката на министъра на културата Боил Банов, Жотева уточни:

"И СЕМ не е съгласен със закона. Ние сме участнали в работни групи десетки часове. Нищо от това, което сме предложили, не е включено. Така че и ние не сме съгласни. Сега пишем отрицателни становища. Точно това му казах сутринта. Все пак разговорът беше между мен и него. Аз му обясних, че човек се бори за тезите си до последния момент. А последният момент е второто четене на закона. Дотогава има много-много етапи. Предстои още много работа, за да се твърди, че това е законът, който ще бъде приет. Надявам се да го убедим да не си тръгва, защото има много работа да върши. Поел е ангажименти. Той започна да прави промени в радиото и нека да си ги довърши".

Жотева обаче твърдо остава на позицията, че СЕМ не носи никаква отговорност за истинността на подадените документи от Балтаков. 

"Той носи сам отговорност за подаване на документи с невярно съдържание. Ако институции, които имат право да проверяват документи, докажат, че те са неверни, тогава той влиза по НПК. Той е дошъл при нас, представил е 30 документа и се е подписал при нас, че документите носят вярно съдържание. Ние нямаме право да ровичкаме по-нататък. Той така изгоря и Валери Тодоров. На комисията, която приемаше документите на Емил Кошлуков, аз бях шеф. Той донесе трудова книжка, в която бе отделязан трудовия стаж, документите му бяха изрядни.  На комисията по документите за радиото шеф беше Евелина Димитрова. Там не зная нищо. Те дойдоха, докладваха на заседание какво е положението".

Жотева допълни, че не е в течение на хода на съдебните дела срещу Балтаков: "Не зная докъде се стигнали делата. В случая няма нищо скрито-покрито, това е факт. Ще разговаряме. Все пак той трябва да ни каже мотивите си".

Причините за оставката на Балтаков и желанието му час по-скоро да напусне шефския пост в БНР са повече от очевидни. Той беше насаден там чрез задкулисното съдействие на кръга на продсъдимия олирах Иво Прокопиев, който от доста време командва ситуацията и политиката в БНР, както стана ясно и покрай отстраняването от съдебния ресор на тамошната застаряла примадона Силвия Великова. Цялата компания около нея тогава спретна протести пред БНР, които открито се пълководстваха от провалениия министър на правосъдието и днешен политически лидер с амбиции и запевчик на метежите Христо Иванов. А това стана повод и за незаконното отстраняване на тогавашния шеф на БНР Светослав Костов, който също води дела срещу СЕМ.

Овладяването на БНР от тези кръгове точно преди началото на опитите за държавен преврат под юмрука на обитателя на президентството Румен Радев започна именно с избирането на абсолютно неизвестния гастрольор от САЩ Андон Балтаков за шеф на държавното радио.

Жотева обаче под сурдинка призна и фактът, че въпросните кръгове открито кадруват началниците на медията. "Звънят ми от радиото и ми казват: Тоя, ако го изберете, няма да го пуснем, оня, ако го изберете, няма да го пуснем. В радиото са ужасно картелирани", заяви тя пред ПИК.

Жотева няма представя как ще протече раговора с Балтаков, който ще проведе целия медиен надзорен орган от 5-ма души. Но е убедена, че именно законът е причината до положително решение да не се стигне и след следващ избор на шеф на БНР.

"Целият проблем е в това, че законът не е променен и ножицата не е разтворена, за да могат повече хора да кандидатстват. Затова на следващия конкурс ще се появят същите хора. Това е нещо страшно. И това беше една от промените, за които настоявахме - 5 години трудов стаж да бъде заменен с 5 години професионален стаж. Защото смятам, че това е редно и е честно спрямо колеги, които имат трудов договор в радиото, но например са били в Управителните съвети или пък са в управителните съвети на частни радиа. Затова ние от сутрин до вечер говорихме: заменете трудовия стаж с професионален, разрешете повече хора да се кандидатират. А сега ще дойдат същите хора", зояви Жотева пред ПИК.

И не скри, че очаква СЕМ отново да бъде подложен на натиск при избора на следващ генерален директор на БНР: "Трагедията в цялата ситуация не е, че Балтаков ще си тръгне и няма да си изпълни 3-годишната концепция, за която е поел ангажимент, а че ще дойдат абсолютно същите хора да кандидатстват за радиото, защото нямат право други да дойдат. Ей-това е трагедията".

Трагедията обаче е съвсем друга и тя се състои в мотивите и задкулисните действия на заинтересованите от избирането на Балтаков за шеф на БНР. Фактът е, че неговата оставка идва, след като вече е безпощадно ясно, че документът му за трудов стаж е фалшив и заради това той може да се озове под ударите на НПК за документи с невярно съдържание. Както и след недмусмисленото опозоряване и провал на 3-месечните улични опити за метеж и преврат в държавата под ръководството на един от покровителите на Балтаков - Арман Бабикян, след които Балтаков просто няма на какво да разчита, за да получи височайше ходатайство и закрила за фалшификациите си в своя защита.

Не без значение е и фактът, че предстоящите избори във втората родина на Балтаков - САЩ, засега ясно сочат победата на Доналд Тръмп, докато шефът на БНР и соросоидните протестърски кръгове у нас, на които той е продукт, са именно производно на американските демократи и техните отчаяни опити в Америка и в цяла Европа да удържат влиянието си, с което след 3 ноември задълго ще се простят.

Между другото, казусът с фалшивия трудов стаж на Балтаков може да доведе и до разнищване на казуса с твърде спорния трудов стаж и на друг медиен шеф, но на БНТ - Емил Кошлуков. Според неговата трудова книжка той го е натрупал в телевизията на лидера на "Атака" Волен Сидеров - "Алфа". Фактът поставя много въпросителни и подлежи на доказване.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20224
архив

Група изгубени в джунглата пернишки туристи бяха открити по псуващи на майка папагали!

x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов свика работно съвещание за мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемия (ВИДЕО)
x
Проучване установи - колко време е нужно, за да се влюбите
x