Шефът на дирекция "Вътрешна сигурност“ Стефан Банков с разкрития за акцията с арестувани подкупни полицаи

Акценти

Шефът на дирекция "Вътрешна сигурност“ Стефан Банков с разкрития за акцията с арестувани подкупни полицаи

115652
на 14.01.2021
Шефът на дирекция Вътрешна сигурност“ Стефан Банков с разкрития за акцията с арестувани подкупни полицаи
Автор:   ПИК

Командир на отделение е мотивирал останалите да извършват престъпления, но те няма как да са принудени, ако самите те нямат такава нагласа. Интересно е, че командирът им подбираше смените, правеше графиците, така че да бъде удобно да „работят“. Под удобно разбирайте определени времеви периоди, в които би било по-лесно да извършват нередности, без да бъдат забелязани - това са предимно почивни дни, през нощта, празниците и т.н.", заяви шефът на отдел "Вътрешна сигурност" към МВР старши комисар Стефан Банков по повод акцията в Русе, при която бяха задържани полицаи прибирали подкупи. 

препоръчано

Оказва се, че и тримата задържани униформени са с около 20-годишен стаж в системата на МВР, като са били в добри отношения, познават се от дълги години. Освен това са имали и добри познания на румънски и турски, за да могат да взимат "бакшиши" и от чужденци. По думите на Банков, фразите по-скоро са извадки от изречения, но не се наема да разкрива детайли.

"Обикновено единият служител обяснява, че водачът има проблем, а другият, че може да го реши. Това е играта на добро и лошо ченге. Практика, която е от 80-те години и би трябвало да е изкоренена, но нашите служители на това ниво бяха решили да я използват", заявява Банков пред в. "Монитор". Шефът на "Вътрешна сигурост" допълва, че сигналът за подкупните униформени е дошъл от сигнали, но от отдела паралелно са работили по тези служители. 

Банков отправя и препоръка към задържаните полицаи и вместо да обличат униформата, по-скоро да се преориентират към психологията и ги определя като изключително манипулативни, будещи състрадание, принуждавали гражданите да се чувстват длъжни да им дадат пари с поведението си.

"Това е абсолютно несъвместимо с професията им. Те манипулираха и въвеждаха шофьорите в заблуждение, че това са законови такси. За едно от деянието издават фиш. В рамките на този фиш вземат и подкупа. Ако аз съм ви спрял за това, че мигачът ви не работи, а вие имате и просрочена винетка, ви съставят фиш за мигача, което е по-леко наказуемо, но ви взимам допълнително пари за винетката. Определям пострадалите лица като въведени в заблуждение, у тях оставаше убеждението, че не са извършили нещо нередно. А тези, които го осъзнаха, ни потърсиха", допълва Банков. 

Полицаите работели предимно с чужденци, като на ден изкарвали допълнително колкото е една средна надница за държавата. 

"Всеки един случай на корупция в системата на МВР е важен, независимо че много от хората биха казали, че това са дребни случаи, които нямат значение. Други биха казали, че това е обичайна практика от много години. За дирекцията обаче премахването на корупцията, дори и възлизаща на минимална стойност, е и ще бъде приоритет. И промяната вече се вижда с всеки изминал ден. Аз определям именно униформения състав като лицето на МВР, те са най-близко и контактуват с обикновените хора, затова обръщам толкова внимание върху този вид престъпления. Когато обществото разбере и види волята на правителството, министерството и респективно „Вътрешна сигурност“ за справяне с корупцията, то тогава ще е по-отворено към нас. Мога да ви кажа, че за миналата година сме направили 28 операции, като при тях са задържани 26 служители", допълва още старши комисар Банков.  

Сподели:
Бомба x
Какво искат жените в леглото Какво искат жените в леглото
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО)
ново
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това