Вход
София
Времето в София 7 o C

Шефът на лекарския съюз: От спирането на плановите операции ще страдат пациентите

Шефът на лекарския съюз: От спирането на плановите операции ще страдат пациентите

на 27.10.2020
3336
0
Шефът на лекарския съюз: От спирането на плановите операции ще страдат пациентите
Автор: ПИК
27.10.2020
0
3336

В страната няма само заболявания от COVID-19, има и много други неепидемиологични хронични заболявания, чието диагностициране и лечение не търпи отлагане. Това заяви пред БНТ председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Според него, именно това е причината от БЛС да реагират остро срещу забраната за планови операции.

Това прави половин година закъснение на диагностиката и лечението на тези заболявания. Тезата с недостига на легла заради увеличените случаи на заразени не е съвсем точна, много далеч сме от запълването на леглата, има проблем само с тези, където се лекува ковид, посочи д-р Маджаров.

"В момента говорим за затруднения при прием на ковид пациенти, защото няма достатъчно разкрити ковид легла", поясни председателят на БЛС.

При масовото заразяване напоследък в лечението на COVID-19 вече се включват и лекари от други специалности, специализанти, студенти от последния курс на следване, допълни той.

От отлагането на плановите операции страдат на първо място пациентите, но е проблем и от финансова гледна точка за болничните заведения, защото те практически ще продължат да получават 85% от предвидения им месечен бюджет при завишени разходи. Финансовото стимулиране на лекарите при лечение на COVID-19 трябва да продължи, смята Маджаров.

От 20 000 с положителна проба в болници се лекуват около 2 000, останалите 18 000 се наблюдават по един или друг начин от общопрактикуващите лекари, това също не трябва да се забравя, подчерта председателят на БЛС.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19078
архив

Фирма провежда конкурс за свободна позиция. Постъпили са цяла купчина автобиографии. Уморен и отегчен служител от отдел ТРЗ хваща половината автобиографии и без дори да ги погледне, ги хвърля в коша: - На нас каръци не ни трябват!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x