Шефът на НЗОК разкри кой е най-големият проблем в здравеопазването

Здраве

Шефът на НЗОК разкри кой е най-големият проблем в здравеопазването

11687
на 05.06.2019
Шефът на НЗОК разкри кой е най-големият проблем в здравеопазването
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Големият проблем на сектора ни е кадровият. В болниците работят предимно "ниски" хора и "високите" над тях не им позволяват да си вършат работата. Когато изникне проблем, "ниският" ръководител не може да се справи с него. Това заяви пред Би Ти Ви шефът на НЗОК Дечо Дечев. 

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

"Ако мога да си позволя този упрек, прекалено се забавиха действията от страна на министерството като реакция на начина, по който се управляват болниците, където има проблеми. И там, където има слаби резултати, да се търсят управленски решения", добави той. 

"Според мен решенията на проблемите, които ги има по места в болници, са за мен основно резултат от начина, по който те се управляват", подчерта още Дечев.

"Касата има ангажимент да подсигури бюджетите, за които е сключила договор с болниците. Моята теза я потвърждават числата. А този, който трябва да ги провери, е този, който е собственик на тези болници. Основното, което виждам е, че претенциите са от частни болници. Напълно вероятно е средствата да са пренасочени към други дейности в тези болници, както е възможно това да е форма на натиск върху пациента, за да заплати тази дейност, която се заплаща от Касата... Парите в България са недостатъчни, но ние сме дали повече пари, отколкото през 2018 г., при положение, че е имало по-малко пациенти през същата година", заяви още шефът на НЗОК.

На въпрос защо "изчезват" лекарства от аптеките, той заяви: "Лекарственият бизнес по нищо не се различава от всеки друг бизнес. И той се движи по правилата, по който се движи всеки бизнес. Една стока присъства на пазара, ако има полза от нея. Първата причина за това едно лекарство дали е на пазара или не, НЗОК няма никаква вина. НЗОК просто го заплаща. Ако то е било продавано на ниска цена, за което Касата не носи отговорност, и продавачът не е искал да повиши цената, производителят изтегля продукта".

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 134
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК