Вход
София
Времето в София 27 o C

ШОКИРАЩИ ДАННИ! Сметките ни изяждат главата - първи сме в Европа! Даваме над 40% от бюджета си за ток, вода и парно

ШОКИРАЩИ ДАННИ! Сметките ни изяждат главата - първи сме в Европа! Даваме над 40% от бюджета си за ток, вода и парно

на 02.11.2017
12971
8
ШОКИРАЩИ ДАННИ! Сметките ни изяждат главата - първи сме в Европа! Даваме над 40% от бюджета си за ток, вода и парно
Автор: ПИК
02.11.2017
8
12971

България е сред страните от ЕС с най-висок дял на разходите за жилището от доходите на домакинствата, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. През 2016 г. почти 20% от българите, които живеят в големите градове, харчат над 40% от дохода си за плащане на сметки за ток, вода, парно и наем за жилището.

 

Лидер по този показател е Гърция с 45%, следвана от Дания и Германия съответно с 23% и 20%. Една пета от българите, които живеят в малките градове, също харчат над 40% от разполагаемия си доход за жилището, което поставя страната ни на второ място след Гърция (42%). Жителите в селата у нас, които харчат над 40% от разполагаемия си доход за жилището, са над 25%, което отново ни нарежда на второ място в ЕС след Гърция (35%).

 

И по трите показателя на последно място в ЕС е Малта с под 5% от населението, което харчи над 40% от разполагаемия си доход за дома, сочат данните на Евростат. Подобен е и делът в Кипър.

 

Средно за ЕС само 13% от хората, които живеят в големите градове, харчат над 40% от доходите си за жилището. В малките градове, предградията и селата разходите са по-ниски и на една десета от населението на ЕС се налага да изразходва над 40% от доходите си за дома.

Данните показват още, че през 2016 г. 41% от населението на ЕС живее в големи градове, 31% - в малки градове и предградия, а 28% - в селски райони. 

Най-висок е делът на градското население в Малта - 90%, Великобритания (59%), Холандия (55%), Испания (51%) и Кипър (50%). Градовете продължават да привличат най-голям дял от хората с висше образование и висока квалификация. През миналата година 35% от градското население в ЕС има висше образование спрямо една четвърт от населението в малките градове и една пета от жителите в селата.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 23103
архив

В еврейската приказка Равин Худ вземал парите на богатите и ги раздавал на бедните, с малка лихва.

 

няма нови новини
Днес: 301
hot
най-четени новини в момента
сега
3775
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Яко плюскане на "Орлов мост" - агитките на Маджо и Божков смениха луксозната бира с биосокове и сладолед. Метежниците в категорията 60+, но лелеят за ново бъдеще (СНИМКИ)
x
Дилема за летен десерт: Диня или пъпеш
x