Вход
София
Времето в София 2 o C

ШОКИРАЩИ РАЗКРИТИЯ! Сделките с "Грипен"-ите на Радев оплетени в лобизъм и подкупи - скандали с компанията СААБ в Чехия, Румъния и ЮАР

ШОКИРАЩИ РАЗКРИТИЯ! Сделките с "Грипен"-ите на Радев оплетени в лобизъм и подкупи - скандали с компанията СААБ в Чехия, Румъния и ЮАР

на 19.09.2017
20354
48
ШОКИРАЩИ РАЗКРИТИЯ! Сделките с "Грипен"-ите на Радев оплетени в лобизъм и подкупи - скандали с компанията СААБ в Чехия, Румъния и ЮАР
Автор: ПИК
19.09.2017
48
20354

Ужасяващи факти за плащане на подкупи от страна на шведската компания СААБ по света стават известни у нас, покрай скандала с разкритията, че Румен Радев е лобирал за техните самолети "Грипен". Оказа се, че екшъни подобни на този, който се развива в момента у нас с президента и бивш шеф на ВВС покрай избора на изтребители, е обичаен около сделките на компанията в куп други държави. 

Фирмата, която служебният кабинет, назначен от Радев, превърна във фаворит у нас за доставка на бойни самолети, е била разследвана за даване на подкуп в Южна Африка по същата сделка. За даване на „комисионни” под масата се заговори и при сделка с Чехия, но доказателства така и не се намерили. Според отлично информирани източници обаче, именно Чехия е била трамплина на „Грипен” да пробие на сцената на НАТО.

Ето и малко факти за скандала с Южна Африка. Местното издание "Нюз 24" пише, че шведската компания СААБ признава, че са платени милиони евро, за да се подпише южноафриканския договор за изтребители. Това е заявил бившият британски партньор на компанията "БАЕ Системс", който е платил подкупите.

СААБ от своя страна излизат с версията, че са платени 24 млн. от БАЕ под формата на бонуси и заплати в периода 2003 и 2005 година, докато е текла самата сделка за закупуване на „Грипен”.  Скандалът се развихря, след като шведския телевизионен канал TV4 заявява, че разполага с доказателства, за това че СААБ са обещали да платят милиони евро на  Фана Хлонуане, съветник на южноафриканския министър на отбраната, на южноафриканския министър на отбраната, ако сделката бъде сключена. СААБ потвърждват, че са платени 24 милиона на южноафриканското дъщерно дружество "Санип", което след това е било контролирано от "Бае Системс".

Президентът и главен изпълнителен директор на СААБХакан Бушке отрича да носи някаква отговорност, като заявява, че всичко това е станало без знанието на СААБ, подписан е договор, който на тях не им бил известен. Малко след това обаче се оказва, че "Бае Системс" продават своя дял на СААБза 170 млн. евро.

Южна Африка и СААБ все пак подписват договор за 28 бойни самолета на стойност 1,6 млрд. евро.

Не по-различна информация може да бъде намерена и в „Гардиън”. Там е направено малко по-подробно разследване. В текста се казва, че Хлунгайн, съветникът на министъра на отбраната Джо Модис, е получил т.нар. „комисионни” плащания за милиони евро от Бае, закупени от СААБ, за да може да се осъществи сделката за „Грипени”-те.

Шведските медии оповестяват и договор между Хлонуайн Консултинг и компанията „Санип”, за която стана ясно, че е дъщерна на СААБ за Южна Африка.

"Санип" е контролирал цялата южноафриканска сделка заедно с Бае и СААБ. Договорът „Хлунгайн” има за цел да го възнагради за консултантски услуги при изпълнение на тези компенсаторни задължения. СААБ продължават да отричат, като казват, че нямат общо  въпросния договор „Хлунгайн”, въпре че с Бае са съвместно предприятие.  

Изпълнителния директор Хакан Бушке се защитава: „Лицето, наето от "Бае системс", без знанието на СААБ е сключило сделки и е подписал одитирания и очевидно неточен финансов отчет за 2003 година”. Компанията отрича да има основания да се твърди, че плащанията представляват подкуп, но признава, че банковата сметка на компанията е била ползвана като платежен инструмент. Скритото естество на договора обаче и плащанията карат прокорурът Мензи Симелан да спре разследването срещу Хлунгайн в ЮАР.

Всички документи са предадени на шведския главен прокурор Гюнар Щутлер от Националното звено за борба с корупцията.

НОВ ПОЗОР! Румен Радев в тотална изолация и в ООН – приемат го само от Иран и Русия

НОВ ПОЗОР! Румен Радев в тотална изолация и в ООН – приемат го само от Иран и Русия

Пореден позорен конфуз преживява в САЩ президентът Румен...

на 19.09.2017

По-късно през март 2010 година африканският прокурор Симеране разпорежда на звеното за отнемане на активи да замразят активите на Хлунгайн, най-вече тези в офшорни сметки. След проведено разследване прокурорът заявява, че съвтеникът многократно е надвишил констултанските споразумения по въпросните сделки.

Междувременно в публикация от 24 февруари 2007 година „Индъстри уик” гръмват с нов скандал, като пишат, че главният прокурор на Швеция е започнал разследване на обвинените в раздаване на подкупи СААБ и британския производител на отбранителни продукти "Бае Системс" за договор с Чешката реблика. 

Кристер ван дер Кюст, директор на прокуратурата, е започнала разследване във връзка с обвинения за даване на подкуп по наемането на JAP Gripen jetfighters в Чешката република", се казва в изявление на прокуратурата.

СААБ, която притежава 20 процента от активите на "Бае Системс", заявяват, че ще сътрудничат на прокуратурата, но няма да коментират случая.

Проучването е част от по-широко разследване, проведено от Британската служба за сериозни измами в договор от 2001 г., възлизащ на 2,13 милиарда евро  за продажба на 24 бойни самолета "Грипен" на чешката армия - сделка, която по-късно бе отменена и заменена с лизингов договор. СААБ и "Бае системс" се обединиха в съвместно предприятие за сделката в Чешката република, което е изцяло собственост на СААБ.

Службата за сериозни измами на Великобритания разследва сделките на "Бае Системс" в Чешката република и пет други страни - Румъния, Чили, Катар, Южна Африка и Танзания.

Припомняме, че в свое интервю представител на СААБ у нас призна, че са отворили свои офис тук единствено, за сделката, която нашата страна евентуално би подписала за бойните самолети "Грипен".  

Сподели:
Напиши коментар »
(48)
1
Г-Н ЛЪЖЛЬО.....................................НИКОЙ
2
Днес явно има банков превод от Банкя и корумпетата от ПИК са го подкарали на конвейр!
3
Само проф. Вучков, от т.н 'журналистически елит', разбиращ от ядрена енергетика до авиация, не се е произнесъл по темата. Очакваме и неговото мнение по темата, както и актуален коментар на г-н Н.Недялkoв и шармантната г-ца Мастагаркова.
4
Голямо квичене настана . Герберите се вмирисаха за тези самолети уж. Тиквата надена военна каска за срещата си с руският Главен Прокурор а след срещата заминава към Бургас да дири защита.. До европредседателстовто Тиквун май не мое изкара ! Настъпал е здраво котето някъде и като Магнит го придърпват към себе си Шиши и Цацата. Масонска им работа. Иди ги разбери !
5
П@рдялко, от много напъване, най-много да ожълтиш гащите!
6
Akтивна герберска пропаганда и плювалница срещу достойния генерал Радев.!!!!!
7
Тия от ПИК са на страната на ПРЕДАТЕЛИТЕ. Явно получават пари от Козяк.
8
Жал ми е за журналистите, които си изкарват парите по този начин.
9
ОТКАКТО ЗАПОЧНА ДА СЕ КОМЕНТИРА И ОСОБЕНО СЛЕД КАТО ПРЕЗИДЕНТА ЗАЯВИ ГОТОВНОСТ ДА НАЗНАЧАВА ШЕФА НА АГЕНЦИЯТА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА МЕДИИТЕ СВЪРЗАНИ С МУТРАТА ЗАПОЧНАХА В ЕДИН ГЛАС ДА БЪЛВАТ ЛА-НА СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА. ВКЛЮЧИХА И УТРЕПКИТЕ КАТО АНТОН ТОДОРОВ ДА ЗАРАБОТЯТ ДЕПУТАТСКИТЕ СИ ПАРИ С ПЛЮЕНЕ И ИЗМИСЛЯНЕ НА ПРЯКОРИ НА ПРЕЗИДЕНТА. ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, ВСИЧКО ТОВА ЗАПОЧНА С ИЗЦЕПКИТЕ НА ЦЕЦО ЦЪРВУЛА, КАТО СТОЖЕР НА МОРАЛА И СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ. ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ОПГ ГЕРБ И НЕЙНИТЕ ГЛАВАТАРИ ДЕТО СИ ИГРАЯТ НА ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ И БАЛАМОСВАТ ТЪПИТЕ СИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ.
10
пак свободни съчинения! Вие от тези жълти журналисти пренебрегнахте труда най-малко на 100 души в продължение на 10 години, които направиха анализ, на това което ни се предлага да въоръжим ВВС.... Моля Ви, спрете да пишете глупости. Това не се само политически пристрастия........
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Радев и неговия екип трябва сериозно да се замислят за търсене на съдебна отговорност за целенасочената компроментираща атака срещу него. Твърде възможно е и СААБ да потърсят отговорност, защото на скоро имаше просторно интервю от техни представители и казаха всичко, което няма нищо общо със писанията тук
13
не виждате ли, че тук се пренебрегва труда на стотици специалисти в тази сфера, които са дали компетентна оценка и са се подписали с имената си да се вземе това решение. Моля ви спрете с анонимните коментари. Напишете имената на тези които искат нещо различно от мнението на специалистите.
14
Така се правят пачки, с лизане на когото трябва и омаскаряване пак на когото трябва. За какво им е на младите да учат като имат многобройни примери за лесно и бързо забогатяване
15
КАТО ЧЕТЕТЕ КАКВО ПИШАТ БОЛШИНСТВОТО ОТ ПОСЕТИТЕЛИТЕ НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ПОНЕ МАЛКО ОТ ТЕЗИ ПОРЪЧКОВИ СТАТИИ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА?! МНОГО СА ПЛОСКИ!!! ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА КАЗАНОТО ОТ КАЛИН ГЕОРГИЕВ - БИВШИЯ ГЛ.СЕКРЕТАР НА МВР, ЧЕ ЦВЕТАНОВ ГИ Е СВЪРЗАЛ С ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК НА "НАГЛИТЕ"? ЗА ТОВА НИТО ДУМА-ПОНЕ МАЛКО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ МОРАЛ ТРЯБВА ДА ИМАТЕ...
16
Инфото по-горе е дъвкано, дъвкано, че предъвкано... Бае Системс е британска държавна компания, която търгува с оръжие. Тази британска държавна компания, прави съвместно дружество със СААБ, чрез което да продава произведените от СААБ самолети. Предвид няколкото успешни сделки на съвместното дружество между БАЕ и СААБ и накърнените американски интереси в областта на търговията със самолети е инициирана кампания с цел възникване на съмнения за корупционни практики. Тази кампания обаче удря най-силно по авторитета на БРИТАНСКОТО ДЪРЖАВНО ДРУЖЕСТВО, което в случая играе ролята на ТЪРГОВЕЦ ПРАВЕЩ СДЕЛКИТЕ, а британците е известно в какви "специални" отношения са с американците. В резултат на всичко описано до тук, британците се изтеглят от съвместното дружество, а от цялата дандания НЯМА НИЩО ДОКАЗАНО...пак повтарям НЯМА НИЩО ДОКАЗАНО! Остават само статийките по жълтите вестници, които сега удобно се препечатват.
17
РАДЕФ Е ШЕЛЕНДУР !.....ТОЧКА !....А БАЦО Е ТИКВА !.....ШЕИ ЛЕТАИТЕ НА СУЖУК С КРИЛЦА УТ ДЕСА ДАМЗКИЕ ПРЕВРОЗКИ !....А ФАНДУКЯТА А ОДИ А ЛИЗЕ БУЛЕ ФИТОША !....ШО Е МРЪСОТЯ КОТУ У АВРИКА МА ФАНДУКЕЗ !....
18
РУМЕН РАДЕВ ПРОИЗЛИЗА ОТ СТОЛЕТНИЦАТА,А ТЯ ИСТОРИЯТА Я ОПРЕДЕЛИ КАТО ПАРТИЯ НА ЛЪЖЦИТЕ ,ГРАБИТЕЛИТЕ и УБИИЦИТЕ КОЕТО БЕШЕ ПРЕЗ МИНАЛИЯ ВЕК. ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДАЛЕЧЕ ОТ ИДЕОЛОГИЯТА НА ТАЗИ ПАРТИЯ, КОЛКОТО И ДА ИСКА ДА СЕ ПРЕКРИВА.ТАКА ЩЕ БЪДЕ И ТАКА ЩЕ ОСТАНЕ, ЗАЩОТО НИЕ СИ ГО ИЗБРАХМЕ.
19
Леле какъв вой от Позитано!
20
ГЛЕ СА.....ГРИПЕНА НЕ Е СУЖУК !....НЕ Е ЗА ЯДЕНИЕ !....ФАФЛА СУЖУК НЕМА !.....ГАНЬО А ЯДИ ТААШАКИТЕ НА ОЦЕОЛА !....ВИНЕТУ ЛИ ?.....
21
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
Откога неудобното истинско съдържание стана нецензурно?Нито една нецензурна дума няма.
25
НАЙ ЖАЛКОТО И ТРАГИЧНО Е ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СЪЩЕСТВУВАТ НЕ МАЛКО ХОРИЦА , КОИТО СА С УМОПОМРАЧЕНИ МНЕНИЯ ОТ МИНАЛОТО И ДЕЙСТВАТ В НАЧИН, КОИТО ЗАБАВЯ РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ.
26
Американците не дават рушвети, те просто имат мнооого по груб подход. Искате юп? Нееее ще имате турски след посещение натримата султана, искате патриотично правителство? Нееее, ще сваляме правителство след правителство с протести докато изберете нашето, германците превземат пазра на коли в сащ? Нееее ще ви направим дизел гейт и всякаъв друг гейт, имате патриотичен президент който не иска ф16? Неее сега ще му разкажем играта, искате да прекратявате договори с тецовете? Ей тия четири военни бази виждате ли ги, искате съдитите да пазят българите а не ци аните? Че за какво им плащаме обученията в чужбина
27
ПИК /обръщам се така защото никой конкретен не стои зад днешната явна лай.нарщина/ след като от сутринта ни заливате с "новини" за ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ... та ПИК, когато се погледнете в огледалото КАКВО ВИЖДАТЕ? ... знаете ли ...
28
Някой е налапал голям суджук Ф-16, ама не ще да го плаща. И започна бой с суджук-бухалките + черкез-цензура...
29
САМО ИНПИЙЧМЪНТ МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЧЕРВЕНИЯТ БОКЛУК!
30
Пустия Марешки ми дал книгата Шайка 1 на Главния. Борисов ще ми издере очите.
31
ЧЕРВЕНИТЕ СВИНЕ С ГОЛ ГЪЗ СА ГОТОВИ ДА БРАНЯТ КОТИЛОТО СИ И ЧИСТИЯ КАТО СЪЛЗА ПАРТИЕН ДРУГАР РАДЕВ !
32
Браво мили тролове българомразци. Така ви искам всички да подкрепим Радев. Обещавам, че 30% от комисионната от СААБ ще раздадем на верните тролове. Утре 20.09.2017 т. от 9 часа на Позитано ще даваме допълнителното материално стимулиране на верните тралове. Моля ви да се явите на време и да не се прераждане на опашката. Пари от комисионната за грипните има за всички. Да живее социалистическата революция на всички земни кълбета. Чест и слава на нашия вожд другаря Путин. Малък ама вреден.
33
Днес,що помия изляхте по президента,защото не е в България.Яко ви плащат ГЕРБ.Пак грешен код,ще има ли?
34
ЛЪЖЦИТЕ ОТ ГЕРБ СА ДОЛНИ ЛЪЖЛИВИ ПЕЕРАСТИ И ЗЛЕПОСТАВЯТ РАДЕВ НО ТОЙ ЩЕ ГИ НАШИБА!!!
35
Подкупите в тази сфера са напълно нормални,поне от 100 г.Важно е да не те хванат. Единственото неизяснено до сега е защо при нашето предложение за купуване на 8 броя няма монтирано оръжие ? Че шведите са обещали на много хора пари не е никакво изключение .Какъв е планът за монтаж на оръжие на Грипен,ракети,бомби,картечници,оръдия,след като народното събрание гласува достатъчно количество пари за въоръжение..
36
Когато документите говорят и боговете мълчат !Това не се отнася единствено за болшевиките, техните уста са, като градски ,нечистени ,тоалетни!
37
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
38
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
39
10% комисионна при сделка за 5 милиарда.Е ,май ли4ната облага е по-важна.Да им имам номерата и на президента, и на премиера.Не е важна марката самолети, а кой 6те лапне пари4ките
40
Само не мога да разбера какво общо има Р.Радев с доставката на "Грипен"-ите!!! Той просто е един обикновен военен пилот, и няма думата за доставка на каквото и да било.Всеки може да изкаже мнение, но само политиците в крайна сметка имат думата.Всичко останало е ЕДНА ГОЛЯМА МРЪСОТИЯ.
41
Скоро пъпчивия боклук в затвора. Това противно фатмаче, искало да гушни едни милиони като Гоце още рано рано! Затова ли тоя баламурник иска да назначава главния на антикорупционното звено, ЗА ДА МУ СЕ РАЗМИНЕ!!
42
С кой ще се бие грипен с СУ 35 глупости!
43
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
44
Да ви е-а майката пиклива, кое е нецензурно бе, Афера ли, дето е по-смела от вашия шайкаджийски сайт
45
лъсна му крадливия задник на селския каруцар фатмака. лика прилика с курнелия любителката на големи суджуци
46
няма грипен да влизал във война досега.
47
споко, вчера гледахме за 1000 -ен път Топ Гън, да не би случайно да не сме запомнили, че само Американските боклуци могат да спрат Миговете от Русия! Жалки сме и сме продажни!
48
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев е поел определен ангажимент към изтребителя "Грипен" и сега лобира за него?
Общо гласували: 7005
архив

В родилния дом новичък татко се диви: 
- Близначета!!! 
- Не, едно е, - успокоява го медицинската сестра. - И следващия път елате трезвен.

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1247
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Родни милионери ужилиха Джино Бианкалата - риалити звездата изгоря с крупна сума за апартамент на Свети Влас
x
Внимание: Преборете безсънието с банан и канела
x