Вход
София
Времето в София 23 o C

ШОКИРАЩИ РАЗКРИТИЯ: Фирмата на жената на Лозан Панов купила от "Артекс" 4-стаен апартамент и два гаража на цена от 225 евро на квадрат (ДОКУМЕНТ)

ШОКИРАЩИ РАЗКРИТИЯ: Фирмата на жената на Лозан Панов купила от "Артекс" 4-стаен апартамент и два гаража на цена от 225 евро на квадрат (ДОКУМЕНТ)

на 25.03.2019
108336
29
ШОКИРАЩИ РАЗКРИТИЯ: Фирмата на жената на Лозан Панов купила от "Артекс" 4-стаен апартамент и два гаража на цена от 225 евро на квадрат (ДОКУМЕНТ)
Автор: ПИК
25.03.2019
29
108336

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета, се оказа безспорният лидер в класацията по най-евтино придобит луксозен апартамент от натрупалата популярност в последната седмица строителна компания "Артекс", пише "Правен свят".

От справка в Имотния регистър става ясно, че на 10 април 2013 г. "Артекс Инженеринг" продава на "Ганева 2000" ЕООД апартамент от 172 кв.м. и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 кв. м., в кооперация на ул. Елемаг" № 32 в елитния столичен квартал "Изгрев". В справката е посочено, че за общата площ (от 211,2 кв.м.) са платени 93 004,5 лв. или по 225 евро на квадрат. Проверка в един от най-големите сайтове за недвижими имоти установи, че средната пазарна цена на апартаментите в кв. "Изгрев" през март-април 2013 г. е била 1101 евро на квадрат. Така излиза, че ако Елисавета и Лозан Панови трябваше да придобият апартамента и двамата гаража по пазарни цени от 1101 евро, то реалната стойност на имота щеше да достигне 232 531 евро или 455 761 лв., вместо платените 93 000 лв.

От публикуваните през годините отчети на "Ганева 2000" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е съпругата на "съдия № 1", става ясно, че скромната сума за придобиването на толкова солиден имот е била налична във фирмената сметка. Финансовите отчети на дружеството обаче сочат, че ако трябваше да купи на реалните цени апартамента и гаражите, Елисавета Панова (по първи съпруг Ганева-бел.ред.) не би могла да го направи, просто защото фирмата й, поне по документи, не е разполагала с такъв паричен ресурс.

Макар да се оказва, че е платила около три пъти по-малко от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов (627 евро на кв.м.) и от министъра на правосъдието в оставка Цецка Цачева (670 евро на кв.м.) за техните апартаменти в кв. "Изток", жената на Лозан Панов купува своя имот от "Артекс" в не по-малко луксозна откъм изпълнение сграда, при това намираща се само на десетина метра от горната част на Борисовата градина, в някогашния жилищен комплекс "Червена звезда", сега квартал "Изгрев".

Между "Осмели се да поискаш всичко" и финото чувство за мярка

Апартаментът на Панови е на шестия етаж в луксозната бутикова сграда "Елемаг Дипломат" на едноименната улица. За високия ценови клас на имота говори и фактът, че жилищната кооперация е отличена в Националния конкурс "Сграда на годината" 2014 г. с Грамота за високо оценена номинация. "Името на сградата напомня нещо специфично за мястото, предпочетено от посолства, като това на Германия, Русия, Япония, Аржентина. Престижът на района се дължи и на взискателните клиенти", изтъкват предимствата на имота от строителната компания.

Подобно на сградата на Цветанов "Летера", блокът на семейството на председателя на ВКС има собствено лого под формата на лотос и собствено мото - "Осмели се да поискаш всичко". "Логото на сградата намира своите елегантни интерпретации във фасадата, фоайето, вътрешните апартаментни врати като изтънчен орнамент, обединяващ акцент и своеобразна гаранция за качество. Емблематичната визия на "Елемаг Дипломат" няма за цел да шокира и доминира. Тя излъчва класата на архитектурата, вземаща за отправна точка потребностите на човека и града, изразяваща стил и фино чувство за мярка", гласи друга част от представянето на сградата. За това, че е нелогично квадратен метър в сградата да струва по-малко от 450 лв., говори и друг факт - интериорните общи части са с луксозна дървена ламперия, а вместо традиционния гранит или камък, подът е покрит с висококачествен мокет, оставящ усещането на живеещите и на гостите в сградата, че се намират на дипломатически прием.

Самият апартамент на Панови се състои от дневна с трапезария, разположени на площ колкото една боксониера - 41 кв.м., плюс кухненски бокс, две спални от по 20 кв.м., един кабинет, две бани, два санитарни възела, мокро помещение и две тераси.

Макар да е длъжен като магистрат да декларира собственото, така и имуществото и доходите на своята съпруга и пълнолетните членове на своето семейство, досега Лозан Панов никога не е посочвал в декларациите си луксозното жилище в "Изгрев", което се оказва закупено на силно занижени цени. Избягването на декларирането на апартамента е станало възможно, защото той е придобит от фирмата на Елисавета Панова, а не от нея като физическо лице.

Преди две седмици заради отказ да подаде имуществена декларация пред Сметната палата за 2016 г., Административният съд в София-град окончателно потвърди глобата от 1000 лв., която Панов трябва да плати за допуснатото административно нарушение. Казусът продължи близо две години, като Панов обжалва наказанието пред две съдебни инстанции, които потвърдиха, че е бил длъжен да направи публично достояние имуществото си. Заради нарушението срещу семейство Панови започна и пълна данъчна ревизия, която установи несъответствие в доходите им за повече от 100 000 лв., като казусът продължава да е висящ.

Ръководен от Панов съд е контролирал актовете на администрацията, свързани със строителство

Имотът в "Изгрев" е един от много, които Елисавета и Лозан Панови притежават, като се оказва, че не е единственият, който те купуват на силно занижени цени. В конкретния случай обаче евентуален мотив за изгодната цена може да се търси и в ролята, която Панов е имал като съдия във Върховния административен съд през 2013 г., когато сделката е реализирана и особено в един предходен период от неговото кариерно израстване на магистрат. Добре известен факт е, че в периода 2007-2012 г. настоящият ръководител на ВКС е бил председател на Административния съд София-град. Видно от богатото портфолио на "Артекс", строителната компания реализира своите проекти изцяло на територията на Столичната община. Така се оказва, че в един момент голяма част от издадени предписания, забрани, наказания и други актове на местната или на централната администрация, свързани с целия цикъл от проекта, през издаването на разрешения, изпълнение и така до завършването на даден обект на територията на София, са подлежали на съдебен контрол именно пред инстанцията, която в продължение на пет години е била ръководена от Лозан Панов, чиято съпруга купува през фирмата си имот като за дипломати на цена като за социално слаби.

След като миналия петък стана ясно, че Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват дали при председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов може да се говори за облагодетелстване чрез лобизъм, свързан с приетата от Народното събрание поправка в Закона за устройство на територията, то би било редно да се установи – дали и как съдебната власт е разглеждала конкретни казуси, свързани с дейността на фирма, чийто купувач на преференциални цени се оказва и съпругата на председателя на Върховния касационен съд.

На 10 април 2013 г. Ганева 2000 ЕООД купува от Артекс Инженеринг апартамент и два гаража в луксозна сграда в квартал "Изгрев" на цена от 225 евро за квадрат. 

Името на съпругата на “съдия № 1” Лозан Панов – Елисавета, придоби обществена популярност преди две години. Тогава се разбра, че на (полу)тайна сбирка на т.нар. Група “Арго”, провела се през лятото на 2016 г. и в присъствието на подсъдимия издател Иво Прокопиев, на настоящия ръководител на Антикорупционния фонд Николай Стайков и на настоящия ръководител на българската редакция на “Свободна Европа” Иван Бедров (направили обществено достояние имотните придобивки на Цветан Цветанов и Цецка Цачева), бившият правосъден министър (сега партиен лидер) Христо Иванов определя Елисавета Панова като “Черен лебед”, в контекста на това, че миналото й би попречило на издигането на Лозан Панов като кандидат за президент. Панова дори загуби на първа инстанция съдебно дело за разкритията на вестниците “Телеграф” и “Монитор” за наличието на нейна криминална регистрация в миналото.

 

Какво точно е визирал Иванов с определянето на Панова като “Черен лебед”, така и не стана ясно, но с оглед на настоящия контекст и източниците на разкрития за имотите на управляващите, то не е изключено лидерът на “Да, България” да е имал достъп до информацията, уличаваща съпругата на председателя на ВКС в закупуването на имот на силно занижена цена още от времето, когато е бил министър на правосъдието в периода 2014-2015 г., т.е. година след вписването на сделката между “Артекс” и “Ганева 2000” ЕООД. Още повече, че Имотният регистър към Агенцията по вписванията е на пряко подчинение на Министерството на правосъдието. 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(29)
1
Тези от Аптека ако продължава така ще фалират.Стана ли са дойна крава на властта...или ги рекетират или политиците им вършат услуги. Ако някой има друга логика да каже не е нормално всичко това
2
Това е класа,само Техноимпекс за 500 лева може да бие тази сделка!
3
Като изповядват сделки по данъчна оценка а другото от горе го пребират без да плащат данък прчалба
4
Ае струва ли си за една про.стутка и 1 партия, да и се разгонва фамилията на държавата...
5
Някои ни викат, че ние от БСПто сме човеконенавистническа болшевишка партия, и сме мислили само за себе си, но се видя, че не е така. На бедните построихме панелки, ние пък се нанесохме да живеем в палатите на класовия враг. Сега някой може ли да ни каже че сме глупаци, на вас бедните панелите, на нас със Нинова и Елена палатите. Сега Мая Манолова събира по 20лв. за велик ден на бабите, а за нас големи премии, че ходим всеки божи ден на работа в парламента, за да устояваме вашите а не нашите интереси. БСП победа винаги, обещаваме на всеки българин по два Импекса, както на нашета умна и млада Лидерка, да се свети името и!
6
Офшорка или перачница? Как стават иначе тези истории с цените?
7
И шефът на КПКОНПИ с имоти на ниски цени! Как ще разследва Цветанов?Оказва се, че Пламен Георгиев е не по-малко успешен брокер на недвижими имоти, като от 2012 г. до днес е придобил два апартамента, три паркоместа и един гараж, като е декларирал, че е сторил този подвиг за общо 527 095 лева. Излиза, че борецът срещу корупцията е декларирал новопридобито имущество за 527 095 лева, но в действителност пазарните цени на имотите към моментите на придобиване са на обща стойност от поне 405 000 евро или над 800 000 лева.....И още:.....Пламен Георгиев е наясно и със създадената от неговата комисия съдебна практика, която не признава цените по нотариалните актове за действителни и по всяка проверка, която се прави от КПКОНПИ и всяко дело за конфискация на имущество, задължително се прави пазарна оценка на недвижимите имоти към датата на сделките с тях. Въпросът е кой ще направи тази пазарна оценка за неговите имоти.
8
Вие сте политик от ГЕРБ ? Искате да закупите луксозен апартамент на тройно по-ниска цена? Веднага отидете до най-близкия офис на Артекс и се възползвайте с промо код: ЦЕЦО АСАНСЬОРА
9
Герберастите ни превърнаха в бананова република
10
Има ли още неинформирани тъпчовци, които да не са разбрали, че в България имотните сделки се сключват на данъчна оценка. Която е в пъти по-ниска от пазарната. Ще се окаже, че всички сме престъпници.
11
Кой не скача е червен. Нашите са Радан, Лозан, Гроздан.
12
https://www.youtube.com/watch?v=_TQhhyOAPEk
13
Каква е разликата между продажба на правото на строеж и продажба на сграда и трябва ли при закупуването на това право да се състави нотариален акт? Правото на строеж е предмет на продажба, когато сградата, за която е учредено /или придобито/ все още не е построена до етап «Груб строеж.
14
Много ми е интересно до къде ще стигнат нещата, тези ( питеците) показаха, че са абсолютно безскрупулни и, не знам дали "народът" ще се трогне от фалшивите им бебешки усмивки отново... Време е да свършат малко работа поне, на усмивки само... По- лесно няма да става, така че те само си знаят, дали са свършили...
15
Кака Бети Панова го е купила като социално слаба и морално устойчива,тя е приятелка на Мина Костова!
16
*безскрупОлни
17
Пък да ви обадя, че Данито Кирилов е бил и адвокат, и съдружник в адвокатската кантора, обслужваща "Артекс" . И, както писа ПИК, и Левон Хампарцумян също се сдобил с хубав апартамент от фирмата "Артекс", щото "Уникредит" отпуснала на същата фирма огромен кредит. Всъщност...каква е тази фирма все пак?!
18
Лозан Панов не е купил апартамента. Покупката е на фирмата на жена му. Сигурно апартаметна е кофти със северно изложение и за това цената е такава. Лозан Панов остава с неопетнена репутация на борец срещу корупцията!
19
Става много интересно. Оня дето не търгува с презервативи от НПО то "Антикорупционен" не знам какво си, дето опъна кинтите от чуждите фондации и се развика за апартаментите на гербаджиите , защо ли е скрил тази информацийка за жената на любимия съдия на протестариата...Толкова е жалка историята че чак вони
20
Няма алтернатива на Бойко! Оня Руменчо може да се пени, като червена бабичка, ама нищо не е направил в живота си, само бели, приземи ВВС с неговите договори заради комисионните! Сега се тресе от злоба Чехлю, а Деса Алчната го гали по пъпчивата кратуна и му припява, че по-голям Простак от Чехлю Радев няма! Емирът на Катар с какъв подарък го дари, явно е много скъп!Смешник е Чехлю, защото е и егоист и комплексар! Някой го излъга,че е голямата работа, също както Лозан Панов! Жените им ги провалят! Лозан се катери по стъбата, която води надолу, след него пълзи Румен Чехъла! Бойко е пич!
21
Политиците са корумпирани, а фирмата явно по втория начин си прави нещата. И фирмата заслужава разследване. И аз бих купил апартамент за 200 евро на квадрат, ама никой не ми дава. Защо фирмата им е дала на тях - това е въпроса.
22
Лозанова добре се е уредила,225 евро чиста работа!Само,че с Цачева и Цветанов случая не е такъв!Цената от 625 евро/кв.м за апартамента на Цачева е цена за груб строеж,а на Цветанов е по различно ,но не е 670 евро/кв.м.,защото е замяна ,затова не се изисква да вписване на уговорената цена между страните ,приема се равностойна,с изключение на разликата която се доплаща!Според разликата от 40 кв.м.е 1250 евро/кв.м.А данъчни оценки се вписват по изискване,но данък се събира само върху разликата.Колкото до лобисткия закон ,изменението,ами прочетете колко е "лобистко"?В друг сайт председателя на сдружението на строителните предприемачи обяснява, че искането да се удължи срока на строителните разрешение е общо решение,не лично на Артекс!По закон няма пречки да се преиздават строителни разреления,не е указан и срок за преиздаване,но на практика в общините ги бавели по година - две,а ако случат на такива като Иванчева може и повече!През 2017 г.е удължен срока за високите сгради,когато строежа е свързан с изграждане на технически инфраструктурни обекти общински или държавни.Именно общините бавят сроковете за инфраструктурата,защото са обвързани с бюджет и всичко е синджир с марка със строителния обект- нови главни улични вик, ел и т.н.,увелипаване на капацитета!И когато общините се забавят се обърква и крайния срок за частния предприемач,10 - те години!
23
В същия тон да си припомним, че Цацата преди назначението си също се засмърдя за купено жилище на нереални цени и за имидж си доплати. Тъй че цялата глава смърди на далавера, но и опозицията са същите, та и по-големи маскари. Няма ГЕРБ, БСП, съд, банки, прокуратура, изобщо властващи без личен КЕЛЕПИРЕЦ!!!" Гнусна работа и същите сочат бизнеса за крадци, а то крадеца вика, дръжте крадеца
24
Струва ми се, че и цена 1250 евро е по-малка от 2500 и къде в тази цена е асансьора и шахтата за асансьора, дали не си е платил асансьорната екстра с тези сто бона? Безспорно е че има нещо нередно. Вероятно ми изглежда, че или фирмата активно корумпира или служи като пералня на пари, по същия начин както мафията пере наркопарите в казината. Тук може прикрито да се подхвърлят и подкупи, не е задължително да са от фирмата.
25
Мазният арменец Хампарцумян - също. А той е по голям гербаджия и от Heдялко. Да не говорим и за останалите 5-ма между които е и шефът на Комисията "Антимафия". Ясно е, че докато са работили за хората тези мръсници начело с бавно чаткащия са пазарували на едро. А ние не спираме да чаткаме по клавиатурите и да се дърлим едни-други по форумите. Да eбa нашата мама тъпа.
26
Прав си приятелю. Тук, в този сайт, четейки го можеш да станеш ненормалник. Такъв е собственикът на сайта и двете миризливи сливи около него. За да стане атрактивна една публикация непременно се гарнира с коментар на някой от външните списвачи на ПИК - Тръбата, Рудолф, Алберт, Гърнето, Пияндето, Ренегата или овчата пyткa проф. Тони Христова. На нас толкова е достатъчно да започнем да eбeм майките, жените и дъщерите си, кой в гъзъ, кой в пyткaтa, но псувните не спират. В това време Heдялко развява червените си бузи в една стая която той нарича студио на телевизия ПИК. Пълни ташаци. А с какво са пълни ташаците - питайте Ива Николова , тя разбира от мъде. Истината е една, докато ние се псуваме те са трупали имоти, работейки за нашето добро.
27
BRAVO TOVA E REALNATA STOINOS NA FIRMATA KOIATO GOE POSTROILA A VECHE VSICHKO E SPEKULA MANIPOLACIA I IZMAMA I DAGO DUHAT BEDNITE
28
ЛИЗАН ПАНОВ, ОТНОВО СЕ ПРОЯВИ!!! И ЧАКАТЕ ОТ СЪДА ПРАВОСЪДИЕ!!! КАКТО СЕ КАЗВА В ПРИКАЗКАТА "ТРАЙ КОНЬО ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА" АРТЕКС Е СТРОИТЕЛНАТА ФИРМА НА ФЛАСТИМАЩИТЕ. АМА ИНАЧЕ СЪДИМ ХОРАТА И ДАВАМЕ ОПРЕДЕЛЕНИЯ ЗА МОРАЛ И ЗАВИСИМОСТИ, НО КАКТО СЕ КАЗВА В ПРИКАЗКАТА "КРАДЕЦА ВИКА , ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА" ААААХ, ПАНОВЧЕ, ПАНОВЧЕ, МАЙМУНКЕ ТИ ПОТАЙНА
29
Колко още народът ще търпи 240 кърлежа да дерибействат в държавата? Време е да се съкратят на половина и да получават само минималната заплата в България!!! Ако иска някой да бъде политик ,да става на тази заплата и да ходи с велосипед или градски транспорт на работа в народното събрание!!! Време е зда се чуе гласът на народа !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 12674
архив

Мъжът се прибира вкъщи и казва на жена си:
– Прости ми, аз повече никога повече няма да ти изневерявам!
– Какво и там ли вече взе да не ти става?

няма нови новини
Днес: 245
hot
най-четени новини в момента
сега
3187
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Кошмар на "Цариградско шосе" - три мелета затапиха булеварда, колоната е километрична (СНИМКИ)
x
КЛАСАЦИЯ: Ето ги най-богатите жени в света
x