ШОКИРАЩИ СНИМКИ от дрон показват какъв чудовищен соларен парк строи мераклийката за ЧЕЗ Гинка Върбакова

Епицентър

ШОКИРАЩИ СНИМКИ от дрон показват какъв чудовищен соларен парк строи мераклийката за ЧЕЗ Гинка Върбакова

484728
на 11.10.2023
ШОКИРАЩИ СНИМКИ от дрон показват какъв чудовищен соларен парк строи мераклийката за ЧЕЗ Гинка Върбакова
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Чудовищен соларен парк върху десетки хиляди декари земеделски земи изникна в Тракийската низина, а негов собственик е скандално известната Гинга Върбакова. Снимки с дрон от огромния периметър, на който до вчера зърно са давали насаждения със слънчоглед и пшеница, а днес синее с фотофолтаични панели, показа в социалната мрежа Валентин Василев.

препоръчано

Соларният парк на Върбакова, която стана почелно известна покрай опита си да купи бизнеса на ЧЕЗ през 2018 г., се намира край пазарджишкото село Априлци.

"Най-големият соларен парк в България. Скоро и на Балканите. На Гинка Върбакова, дето щеше да купува Енергото.

Тази година, от голяма част от тези плодородни земи, са били ожънати последните слънчоглед и пшеница. Стеблата дори още стърчат от земята. В която, в момента, се набиват стоманени колци и повърхността се остъклява със солари. Земята под тях отново ще подивее. Толкова е нов, че все още го няма и на спътниковите снимки, на гугъл картите.

Дронът го изпратих на 2 километра и краят не се виждаше. Прибрах го само заради силния вятър.

А вие си ручайте семето от държава 404... За мен това е тежко престъпление, ни повече, ни по-малко", писа в социалната мрежа авторът на шокиращите снимки. 

На част от кадрите наистина личат стеблата на последната реколта слънчогледи. Въпреки, че законът забранява да се строи върху земеделски земи, статутът на плодородните тракийски ниви е сменен и мераклийката за ЧЕЗ праща машините да набиват колци за фотоволтаици. 

Соларният гигант, развиван от дружеството на Гинка - "Риал стейтс", е бил най-голямата работеща слънчева централа в страната до средата на лятото тази година. Към момента проектът, зад който стои Гинка Върбакова, е с мощност почти 184 мВт.

Първоначално, когато е стартиран през 2020 г., проектът е бил за 150-мегаватова централа. Тази мощност е била достигната още в края на 2022 г. Но от документи, подадени в КЕВР, се вижда, че вече планът на "Риал стейтс" е за 400-мегаватова централа. Този капацитет би трябвало да бъде достигнат през 2025 г.


 

 


 

 


 

 
  

 


 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 13 май - възможност за успешна изява за Близнаците, запознанство ще промени из основи живота на Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 13 май - възможност за успешна изява за Близнаците, запознанство ще промени из основи живота на Стрелците
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов подпука ППДБ от Самоков: Абе, Денков, ти си с 20 човека в Брюксел, ние сме с 2000 тука, на кой поставяш условия? (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов подпука ППДБ от Самоков: Абе, Денков, ти си с 20 човека в Брюксел, ние сме с 2000 тука, на кой поставяш условия? (ВИДЕО)
ново
Днес: 57
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК