Шокиращо! Чиновниците се надпреварват кой да е по-корумпиран! Най-много рушвети взимат за обществени поръчки и в съдебната власт

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Шокиращо! Чиновниците се надпреварват кой да е по-корумпиран! Най-много рушвети взимат за обществени поръчки и в съдебната власт

7180
на 07.10.2016
Шокиращо! Чиновниците се надпреварват кой да е по-корумпиран! Най-много рушвети взимат за обществени поръчки и в съдебната власт
Автор:   ПИК

На сайта на Българската търговско-промишлена палата вече има раздел, където всеки може да подаде сигнал за корупция. Това обяви  Цветан Симеонов, председател на Българската търговвско-промишлена палата, който коментира нивата на корупция у нас.

препоръчано

Има корупция, но при проведеното изследване фирмите на много отговори казват, че не искат да отговорят, посочи той. 

Държавната администрация се състезава колко по-голяма корупция да има. Където нещата зависят от нея, там има корупция, посочи още Симеонов. 

За българския бизнес номер едно е електронното правителство. Много години вече много милиони са похарчени, но резултатът е почти нулев. Вече е назрял моментът или да се направи такова правителство или да си кажем, че нямаме сили да се борим с корупцията, според председателя на БТПП, който се опира на специално проучване. 

Къде корупцията е най-голяма? Проучването сочи, че обществените поръчки водят в класациятас 46%, там корупционните практики са много и това е в резултат на лошото законодателство. На следващо място е съдебната система с 21%- там корупцията върви на доста високо ниво и ние се чудим на решения, които са необясними и за студент трети курс, посочва Цветан Симеонов, председател на БТПП. На трето място, със 17 на сто е здравеопазването, става ясно от данните. 

Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Симеонов уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, посочи той.  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила има база за корупция, добави Симеонов.

Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто. 

Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

 

 

 

Сподели:
Бомба x
Астролог: Денят е успешен само за оптимистите Астролог: Денят е успешен само за оптимистите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов на живо от болницата - вижте с кого си говори (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов на живо от болницата - вижте с кого си говори (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 197
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това