ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
От началото на месец август българските производители на пилешко месо могат да добавят неограничено количество вода в стоката си, съобщава „Труд”, като се позовава на поправки в Наредбата за окачествяване на пилешко месо, обнародвана в „Държавен вестник”.
Досега разрешеният праг беше 4.3% вода в пилешкото в зависимост от вида на охлаждане на месото.
Кабинетът „Орешарски” свали ограничението заради намеса на Брюксел, тъй като подобни изисквания не били налице в нито една друга държава-членка.
Мярката бе дело на предишните управляващи, но важеше само за родните птицепроизводители, докато вносните пилета от Полша и Германия не спазваха това и бяха по-евтини от българските с левче на килограм.
Забраната вече падна за търговски вериги, ресторанти и заведения за бързо хранене, потвърдиха от Асоциацията на месопроизводителите. Годишно в страната се произвеждат 100 000 тона пилешко месо, като според Асоциацията на производителите водата стига до 20%.