ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Някои лекари казват, че чаша добро вино всеки ден може да бъде полезна за сърцето и да удължи живота. Но международен екип от изследователи твърди, че това не е така.
Въпреки, че злоупотребата с алкохол безспорно е вредна за човешкото здраве, не е необичайно да чуете твърдения, че ежедневното пиене на чаша хубаво вино или бира всеки ден има положителен ефект върху здравето на сърцето и продължителността на живота.
Освен това всеки опит за научна оценка на подобни ползи се сблъсква с проблеми: независимо че леката употреба може да донесе определена полза, алкохолът също нанася вреда, като в най-добрия случай нулира положителния ефект.
За да установят най-накрая дали пиенето на малки количества алкохол е полезно за здравето, екип от учени от Канада и Великобритания е анализирала данни от 107 научни статии, които оценяват връзката между консумацията на алкохол и смъртността. В тези изследвания са участвали почти пет милиона души от различни страни, мъже и жени от различни националности, религии и социален статус.
Анализирайки проведените изследвания, учените се сблъскали с много неточности и пристрастия, допуснати от колеги. По-специално те често записвали бившите пиячи в същата категория като пожизнените трезвеници, макар че при тези, които са спрели да пият поради здравословни проблеми, рискът от ранна смърт е с 22% по-висок риск, отколкото при тези, които са се въздържали през целия живот.
След коригиране на данните изследователите установили, че нито при пиещите от време на време (около чаша вино на всеки две седмици), нито при пиещите една или две чаши на ден рискът от ранна смърт е по-нисък в сравнение с непиещите. А за тези, които си позволяват около три чаши вино на ден, то, напротив, се увеличава значително.
Освен това жените страдали повече от мъжете: например, когато пият повече от четири чаши вино дневно, вероятността от ранна смърт се увеличава минимум с 60 процента, а при мъжете – само с 35.
По думите на изследователите пиенето на две или по-малко напитки седмично вероятно няма да донесе на организма нито вреда, нито полза, при три до шест напитки се повишава рискът от развитие на няколко вида онкологични заболявания, включително рак на млечната жлеза и на дебелото черво, а при седем и повече порции нараства рискът от сърдечни проблеми и инсулт. С други думи, колкото по-малко, толкова по-добре.