Шотландия се надява да се присъедини към ЕС като независима

Европа

Шотландия се надява да се присъедини към ЕС като независима

9862
на 03.01.2021
Шотландия се надява да се присъедини към ЕС като независима
Автор:   ПИК

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън изрази надежда, че Шотландия ще извоюва независимостта си и ще се присъедини към ЕС, като подчерта, че Брекзит е станал против волята на шотландците, които в мнозинството си гласуваха против излизане от ЕС на референдума от 2016 г., предаде „Франс прес”, цитирана от Нова телевизия

препоръчано

„В момента изтърпяваме твърд Брекзит против волята си, в най-лошия възможен момент, насред пандемия и икономическа рецесия”, заявява Стърджън в сайта на своята Шотландска национална партия (ШНП) два дни след излизането на Великобритания от единния пазар и митническия съюз на ЕС.

Тя отново изрази решимостта си да организира нов референдум за независимост на Шотландия, след този, който нейният сепаратистки лагер загуби през 2014 г., когато 55% от шотландците пожелаха да останат в състава на Обединеното кралство.

Решението за организиране на подобен референдум обаче се взема от британския премиер Борис Джонсън, а той твърдо отказва това. Въпреки това евентуална убедителна победа на ШНП на местните избори през май би увеличила натиска върху Лондон да приеме нов референдум.

Според най-новото допитване на института „Саванта КомРес”, направено за в. „Скотсман”в средата на декември, 58% от шотландците вече подкрепят скъсване с Обединеното кралство.

„Като независим член на ЕС Шотландия ще е партньор и ще може да изгражда мостове, не само към по-силна икономика и по-справедливо общество, а и за улесняване на отношенията на Великобритания с ЕС”, заявява Стърджън.

 

През 2016 г. 51,9 от британците гласуваха за Брекзит, но 62 процента от шотландците бяха против излизане от ЕС.

„През нашите близо 50 години членство ние получихме огромна полза от четирите свободи на единния пазар, включително свободата на движение. Над 230 000 европейци са се установили в Шотландия. Те са наши приятели, наше семейство и бихме искали да останат”, казва Стърджън.

След Брекзит „ще се ограничат правата на нашите граждани да работят, следват и живеят другаде в Европа”, посочва тя и отбелязва, че миналата година 2 000 шотландци са участвали в програмата за студентски обмен „Еразъм”, от която британското правителство се отказа и я замени със своя международна университетска програма.

„Не искахме да си отидем и се надяваме скоро да се присъединим към вас като равнопоставен партньор”, заключава Стърджън в изявлението си.

 

 

 

Сподели:
Бомба x
Осем сигнала, че партньорът ви смачква самочувствието Осем сигнала, че партньорът ви смачква самочувствието
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това