Вход
София
Времето в София 19 o C

Шуменското РИОСВ разпореди незабавно почистване на откритото нерегламентирано сметище във Върбица

Шуменското РИОСВ разпореди незабавно почистване на откритото нерегламентирано сметище във Върбица

на 04.07.2020
4440
0
Шуменското РИОСВ разпореди незабавно почистване на откритото нерегламентирано сметище във Върбица
Автор: ПИК
04.07.2020
0
4440

Експерти от РИОСВ - Шумен провериха по сигнал сметище в землището на с. Маломир, общ. Върбица. Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ. При проверката, извършена в присъствието на органите на реда, представители на община Върбица и горски стражари към Централно управление североизточно държавно предприятие, се установи, че сметосъбиращ автомобил, собственост на община Върбица, е изхвърлил на място смесени битови отпадъци. По думите на шофьора, управлявал автомобила, отпадъците са от съдовете за организирано сметосъбиране на община Върбица. При огледа експертите установиха, че на терена с площ около 300-400 кв. метра са насипвани, пробутвани и запръстявани битови отпадъци и в момента на проверката е установено наличие на багер. До замърсения терен се стига по горски път, на който има видими следи и образувани коловози от редовно преминаване на товарни автомобили вследствие на нееднократно насипване и запръстяване.

Дадено е предписание на кмета на община Върбица да бъдат почистени замърсените участъци, установени при проверката и да се възстановят качествата на околната среда в състоянието, което е било преди замърсяването. Събраните отпадъци следва да бъдат предадени за последващо третиране съгласно разпоредбите по закона за управление на отпадъците. В срок до 7 юли 2020 г. от община Върбица следва да информират в РИОСВ за изпълнението на предписанието от съставения констативен протокол.

Престои извършителят да бъде поканен за връчване на Акт за установяване на административно нарушение (АУАН). За подобни нарушения и неизпълнение на задълженията си по Закона за управление на отпадъците кметовете на общини се наказват с глоба от 3 000 лв. до 10 000 лв.

След като днес в РИОСВ беше получена информация, че на мястото се извършва почистване, директорът лично предприе оглед на място. Не отговарят на истината разпространените твърдения, че първоначално е отказана проверка. Екоинспекцията предприе своевременно всички необходими действия.

Всяко нерегламентирано изхвърляне на отпадъци е изключително голям проблем, тъй като отпадъците са основен фактор, който води до замърсяване на околната среда, и са сериозна предпоставка за увреждане на природата, както и на живота и здравето на хората. В случая допълнително обезпокоителен е фактът, че теренът попада в защитена зона „Котленска планина“ за опазване на дивите птици, обявена със заповед на МОСВ от мрежа „Натура 2000“.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 24810
архив

Пиян катаджия спира още по-пиян шофьор:

- Защо сте двама зад волана?

- Eeee, затова ли трябваше да обкръжавате цялата кола?

няма нови новини
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
сега
3384
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Радев отговори на Борисов: Доверието в управляващите е изгубено! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
МНОГО ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Успение Богородично e! 17 имена празнуват днес - ето какви са поверията и обичаите
x