Шуменци се оплакват, че водата от язовир Тича е негодна за пиене

Региони

Шуменци се оплакват, че водата от язовир Тича е негодна за пиене

2451
на 19.01.2021
Шуменци се оплакват, че водата от язовир Тича е негодна за пиене
Автор:   ПИК

Водата от язовир Тича е негодна за пиене. Причината - повишена мътност след валежите от последните дни.

препоръчано

В дома на семейство Йорданови от Шумен водата от чешмата не се използва за пиене от години. „Тази вода става за миене, но не и за готвене, не и за пиене“, казва Мишо Йорданов пред Би Ти ВИ. Семейството си купува вода за пиене от магазина.

Само за няколко дни с над 15 млн. кубика вода се е увеличил обемът на яз. Тича, захранващ около 120 000 души от Шумен, Търговище и Велики Преслав.

Това е и причината за повишаване на мътността и препоръката на Здравната инспекция водата да не се пие. Показателите й се следят ежедневно в лабораторията на РЗИ.

„Качествата на показателя пряко зависят от метеорологичните условия, при вливане на големи водни маси, тъй като водосборът на язовир Тича е голям, се повишава такова замътване на водата“, обясни д-р Йовка Костова, началник на отдел „Здравен контрол“ към РЗИ Шумен.

Проблемът може да продължи с дни, тъй като подобряването на качеството на водата зависи от времето. Пречиствателната станция се строи и се очаква да е готова през пролетта.

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 132
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това