Щети по 3000 частни жилища в Червен бряг след градушка като юмрук

Животът днес

Щети по 3000 частни жилища в Червен бряг след градушка като юмрук

4768
на 03.07.2021
Щети по 3000 частни жилища в Червен бряг след градушка като юмрук
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

В Червен бряг работят за преодоляване на щетите от снощната буря с градушка „като юмрук“, нанесла сериозни щети . Пострадали са 3000 къщи, 50 обществени сгради и 70 жилищни блока.
Мобилизация на всички сили е направена в Червен бряг в помощ на хората, заяви. кметът д-р Цветан Костадинов. След падналата градушка в града изпитват остра необходимост от керемиди и стъкла. 

препоръчано

Почти няма къща или обществена сграда, която да не е пострадала. Кметът сформира комисия, която започна оценка на всички щети, осигурява се и логистична подкрепа:

„Бедствено положение няма да обявявам, защото всички институции, свързани с нормалния ритъм на живот в общината функционират. Създадох комисия по оценка на щетите, която от днес започва да минава по райони, оглежда и обществените, и държавните и частните жилища.

Но се оказва, по първоначален анализ, че всички частни жилища – около 3000 на брой в общината, са засегнати и с щети – покриви, стъкла счупени. Това всичко ще бъде огледано и оценено, всички обществени сгради, които са около 50 на брой и 70 жилищни блока.

Имам среща със застрахователите следобед за пълно съдействие на гражданите, което общината може да окаже“, каза кметът д-р Цветан Костадинов.

„Има съборени дървета. Има много клони, счупени от градушката. Има много унищожена продукция в района на Червен бряг. Сега събираме информация от околните села, но градушката силно удари градската част на общината, точно върху града, доста от сградите и личното имущество на хората, покриви, изолации, стъкла, прозорци, леки автомобили. Доста сериозни щети. В момента има сериозна тишина, защото всеки си оценява щетите, личните и обществени“, каза той.

„Нямам информация да има пострадали. Много тежка градушка с много сериозни размери, може би колкото юмрук", поясни той.

По думите му градушката е продължила между 15 минути и половин час.

„Падайки късове, колкото юмрук, смятайте какви са пораженията. Сериозни ще бъдат върху личното имущество и обществените сгради“, обясни той.

„Имаме отворени телефони, всеки един човек ще си види щетите, ще могат да бъдат отбелязани в общината. Ще видим и застраховки. Това е масово явление в целия град“, добави д-р Цветан Костадинов.

Областният управител Марио Тодоров е дал срок до 11 часа на 6 юли, след което ще свика работно заседание на институциите при него, за да се търси помощ от държавата. Той отправи апел и към фирми, които разполагат с материали – стъкло и керемиди.

"Нямаме засегнати важни пътища, мостове, диги. Най-сериозно е положението в Червен бряг. Имаме и поражения в Горник, Сухаче и частично в Рупци - покриви, обществени сгради, частни домове и по коли.

Областната администрация само е изпратила писма, като на 6-ти ще се съберем да видим размера на щетите по линия на бедствия и аварии какво може да ни се окаже като съдействие.

Призивът е към фирми, които имат налични стъкла. Това е моят призив - за керемиди и стъкла", каза Марио Тодоров.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социологът от Галъп Петко Петков с ЕКСПЕРТНА ПРОГНОЗА два дни преди вота: ДПС-Ново начало, БСП и АПС са с изравнени възможности! В неделя вечер може да имаме политически хелоуин, ако... САМО В ПИК TV! Социологът от "Галъп" Петко Петков с ЕКСПЕРТНА ПРОГНОЗА два дни преди вота: ДПС-Ново начало, БСП и АПС са с изравнени възможности! В неделя вечер може да имаме политически хелоуин, ако...
ново
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК