Вход
София
Времето в София 21 o C

Щом Полша може защо България да не може? И Полша, и България преминават към възобновяеми източници на енергия

Щом Полша може защо България да не може? И Полша, и България преминават към възобновяеми източници на енергия

на 09.07.2020
11231
0
Щом Полша може защо България да не може? И Полша, и България преминават към възобновяеми източници на енергия
Автор: ПИК
09.07.2020
0
11231

В началото на месеца е подписан договор, според който в Полша ще бъдат положени усилия за активното развитие на т.нар. офшорна вятърна енергетика. На прост език, поляците ще заменят част от производствата, произвеждащи енергия от с инсталации, които създават енергия от вятър. Офшорната вятърна енергия е застъпена в „Националния план за енергията и климата за 2021-2030г.“ на Полша като е посочена за една от ключовите технологии, необходими за постигане на целта на ЕС за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници до 2030г. Постояването на вятърни енергийни мощности е и сред стратегическите проекти , заложен в „Полската енергийна политика до 2040г.“.

Това е поредната инициатива от страна на полското правителство, с което засвиделства намеренията си да работи по осъществяването на целите на ЕС, в които е заложено достигането на въгленеутрална Европа през 2050 година. Както знаем Полша, също като нашата страна, е сред най-силно зависимите от въглищата европейски държави.

Е щом Полша може да се адаптира към изискванията на ЕС, значи и ние трябва да можем? Доказателството идва от факта, че някои топлофикации в България изразиха пред обществото намеренията си, да оползотворяват за производството на енергия т.нар. биомаса, която сама по себе си е отпадъчни продукти от селското стопанство. Биомасата е доказал своята ефективност възобновяем източник на енергия. Топлофикация Велико Търново, например, преди няколко години преустроиха един от своите котли и в момента дружеството успешно произвежда енергия не само от природен газ, а и от възобновяем източник на енергия.

Сподели:
свързани новини
Жириновски иска връщане на смъртното наказание Жириновски иска връщане на смъртното наказание
Ние искаме връщане на смъртното наказание, е заявил...
на 14.10.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 17682
архив

Описание на съвременната еманципирана жена:
– Влиза тя с гръм и трясък в къщи. Отваря вратата и пред очите й се разкрива следната картинка. Изпрано и изгладено пране и бельо. Мъжът й мие чиниите на ръка, апартаментът/къщата лъснати до блясък. Приближава се тя до него, плясва го по задника, отива до хладилника и си взима бутилка бира от един литър, сяда във всекидневната, качва краката на масата, отваря бутилката и отпива шумно. Пуска телевизора и започва да превърта каналите, в един момент се уригва шумно, след като е преполовинила бирата и се провиква:
– Мъжооо, ела да ти нахлузя една п*тка, че след малко отивам на мач!

няма нови новини
Днес: 174
hot
най-четени новини в момента
сега
3267
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов проговори за оставки и разкри как Христо Иванов тайно ходел при него (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за четвъртък - ето с какво ще се сблъскат зодиите
x