Юрий Асланов: БСП отдавна е в изолация. Обречени сме на коалиции и някои компромиси са неизбежни

Акценти

Юрий Асланов: БСП отдавна е в изолация. Обречени сме на коалиции и някои компромиси са неизбежни

43718
на 05.05.2021
Юрий Асланов: БСП отдавна е в изолация. Обречени сме на коалиции и някои компромиси са неизбежни
Автор:   ПИК

„БСП се надяваше да се размине връчването на мандата, защото нямаше как да се реализира. От дълго време партията е в изолация. Има усещането, че ако се реализира този мандат, може да се стигне до подкрепа на ГЕРБ, което щеше да е тежък удар по левицата. За първи път се случва това да се случва на БСП. Обикновено се получава, след като е на власт”. Това заяви социологът Юрий Асланов пред БНР.

препоръчано

„Нямаше друг начин, по който БСП да отиграе ситуацията. Всяко друго решение щеше да утежни и без това сложната ситуация на „Позитано” 20. Всички реакции на партиите след изборите приличат на посттравматичен стрес от вот, който приключи без резултат. Всеки иска властта, със сигурност, но няма възможност да я получи безпроблемно. Българският избирател постави в сложна ситуация политическия си елит и му каза „стига с кавгите, помислете и за нас”. В политическия елит продължиха да си говорят обаче не за хората, а какво мислят за другите. Ако това продължи, и следващите избори ще има подобен изход. Ние трябва да знаем, че сме обречени на коалиции и някои компромиси са неизбежни. Ако това не се разбере, ще се случи така, че народът ще каже „не ставате за нищо” и няма да гласува. На следващия вот най-много да изпадне някоя от сегашните партии и да влезе нова формация, но това няма да направи по-лесно съставянето на правителство. БСП успя да мобилизира колкото можа електорат, но това е потенциалът й с посланията, които изпраща към хората. Да не се окаже само, че намалява резултата си и губи дори третото място”, каза още социологът.

„Под въпрос е дали и ГЕРБ ще може да спечели следващите избори, както и съставянето на правителство. Румен Радев не мисля, че желае да назначава правителство след правителство. Навлизаме в много сериозна политическа криза, която ще направи живота на гражданите проблемен”, коментира Асланов. 

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви
ПИК TV x
Доган и Божков - забранените теми за Слави Трифонов (ФАКСИМИЛЕТА) Доган и Божков - забранените теми за Слави Трифонов (ФАКСИМИЛЕТА)
ново
Днес: 189
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това