ЮРУШ ПРИ КОМШИИТЕ: Рекорден брой българи посетили Анталия и Бодрум миналата година

Балкани

ЮРУШ ПРИ КОМШИИТЕ: Рекорден брой българи посетили Анталия и Бодрум миналата година

25777
на 03.01.2024
ЮРУШ ПРИ КОМШИИТЕ: Рекорден брой българи посетили Анталия и Бодрум миналата година
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Рекордните 15,7 милиона туристи са пристигнали в Анталия по въздух миналата година, като руснаците са най-голямата група сред тях.

препоръчано

Предишният рекорд в посещенията на туристи беше през 2019 г. от 15,3 милиона, докато през 2022 г. 13,5 милиона чужденци са курортния град Анталия, на брега на Средиземно море, припомня "Марица“.

Само през декември там са пристигнали над 243 000 туристи, сочат данни на областната дирекция по култура и туризъм. Дори и по време на новогодишните празници тази година, не липсваха туристи от северните държави, които се къпаха по плажовете на турската морска столица.

Броят на руснаците, пристигащи в Анталия, се е увеличил с 14,1 процента миналата година в сравнение с 2022 г. до 3,46 милиона. Германците са на второ място в списъка с 3,36 милиона. Германските туристи са се увеличили с 19 процента спрямо 2022 г., според данните. Британските посетители са се увеличили с 14,85 процента до 1,32 милиона.

Миналата година Анталия е била домакин на повече от 1 милион туристи от Полша, отбелязвайки стабилен ръст от 39,6 процента в сравнение с 2022 г.

Около 1,4 милиона чуждестранни туристи са пристигнали по море и въздух в популярния курортен град Бодрум в беломорската провинция Мугла през 2023 г.

Този курорт е сред новите дестинации за българските туристи, като всяка година родните туристически агенции отбелязват ръст от желаещите да посетят един от най-престижните турски курорти. Няколко чартърни линии свързват през сезона курорта директно със София и Варна. Имаше кратки опити и за директни полети и от летище Пловдив. Над 10 хиляди български туристи посетиха курорта през 2023 г.

За 11 месеца 101 круизни кораба са посетили пристанището на Бодрум, довеждайки общо 102 479 пътници, заяви Йомер Фарук Денгиз, президент на Асоциацията на хотелиерите в Бодрум.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 51
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК