BG EN

Ядем всякакви боклуци в пастета, читавите марки се броят на едната ръка

ЧАС ПИК

Ядем всякакви боклуци в пастета, читавите марки се броят на едната ръка

46258
на 20.11.2013
Ядем всякакви боклуци в пастета, читавите марки се броят на едната ръка
Автор:   Милан Николов

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Повечето от пастетите, които ни пробутват в хранителните магазини са вредни, носят рискове от заболяване, защото са пълни с мазнини и боклуци. Читавите марки пастет, продаван в България могат да се преброят само на пръстите на едната ръка.

препоръчано

"За  съжаление  това  дето  го  продават  е  минало  покрай  пастет  -  пълно  е  с  какви  ли  не  подобрители,  овкусители,  включително  и  всякакви  изрезки,  пера и  кости.  Тъжно.  За това  почнах  да  приготвям  много  неща  вкъщи -  дори  и пилешкия  пастет", твърди тъжен клиент на супермаркет.

"Веднъж на магазина нямаше котешка храна, в къщи нямах нищо за ядене, та купих за кучето си Антон една кутия пастет: помириса го и не искаше да го яде (а обикновено е като прахосмукачка и не прощава на нищо) – от тогава и аз не ям пастет", пише във форум друг потребител.

Ако говорим за обикновените т.н. "пастети", то те съдържат по идея поне (!) 50% свинска мас като хомогенизатор. Всъщност, този, който маже сладко-сладко на препечена филийка дебел слой вкусен и ароматен пастет, яде дебел слой мас, овкусена приятно със смлян сварен черен дроб с пикантни подправки и огромно холестеролово съдържание...

Освен това - колкото по-фин е пастетът, толкова повече мазнини съдържа. Дробът сам по себе си има 5 г мазнини на 100 г продукт. Но в пастета има 40 г на 100 г!!!!! Т.е. - повече от половината от това, което си мажеш на филията е мазнина!

Гъшият пастет, който се предлага в търговската мрежа в България, не е гъши. Той е смесица от различни отпадъчни птичи продукти, най-вече от мюлари - хибрид между пекинска патица и мускусна патица, подправки и консерванти. За това алармираха от Съюза на водоплаващите птици и българските представители на европейската Асоциация на производителите на гъши и патешки дроб Euro foiе gras. По думите им у нас се гушели основно патици, а не гъски, а 99 процента от полученият черен дроб се реализирал основно във Франция.

Тези пастети се правят от отпадъци и изрезки от кланиците, разказаха запознати. Освен със свински остатъци се тъпчат и с пилешки прат. Това е субпродукт, който се получава чрез много фино смилане на човки, крака, пера, глави - въобще всичко, което остава след отделяне на месото. Тази смес има свойството да поема много голямо количество вода и да набъбва. После овкусената с подправки получена каша или се кръщава пастет, или отива за пълнеж на кренвирши и колбаси.

 Ако не се види съдържанието (то много често е невярно на етикета), ниската цена на консервите е най-големият индикатор, че те са ментета. Опаковките са с тегло от 105 до 180 грама, най-евтината от която е 1,29 лв., а най-скъпата не надхвърля 2,50 лв. Ако стойността на опаковката и етикета е 30 стотинки, няма как лев да струва пастет, ако действително е от гъши или патешки дроб и месо, пресмятат паткари.

За най-ниското качество патешки дроб французите плащали по 10 евро за килограм. 100 грама дроб да има в опаковката, само той ще излиза 1 евро, но това е цена за суров, необработен дроб, така че пак няма логика това, което се продава в нашите магазини да е истинско. Фермерите апелират Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите да проконтролират производството на подобни псевдохрани с подвеждащи имена.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес
ПИК TV x
Криминалният психолог Росен Йорданов с ЕКСКЛУЗИВЕН КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Шмекерите Петков и Василев отдавна са скъсали с реалността (ВИДЕО) Криминалният психолог Росен Йорданов с ЕКСКЛУЗИВЕН КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Шмекерите Петков и Василев отдавна са скъсали с реалността (ВИДЕО)
ново
Днес: 100
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК