ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Двеста килограма банска капама с претенция за рекорд приготвиха на площада в Банско кулинарният водещ Ути Бъчваров и кметът на курортния град Георги Икономов.
Стотици опитаха най-популярния за района местен специалитет.
Специфичната технология за приготвянето на банската капама и времето, за което тя става готова - около 4 часа, са били най-голямото предизвикателство пред двамата майстори.
Идеята отлежавала от миналата година, а днес се реализира с посланието „да се пази традицията, да се пазят истинските наши ястия, които са невероятни“.
Майсторите споделят и защо избрали точно това традиционно за Банско и района ястие.
„Капамата е едно ястие, в което трябва да има онова усещане за гостоприемство и посрещане на гости, което е много характерно за Банско“, каза Ути Бъчваров.
„Капамана е наистина царят на яденото“, допълни го кметът Икономов.
Банската капама беше приготвена на площада и изпечена в огромен съд, тъй като обемът ѝ е половин кубик, а теглото около 200 килограма.
Стотици гости на зимния курорт имаха възможността да усетят вкуса на Банско, каквато е била и целта.
„В крайна сметка хората, които са дошли тук заради Световната купа по ски, искат да ядат нещо национално, известно, и то да е в достатъчно голямо количество – около 200 кг“, каза Ути Бъчваров.
„Всички гости на Банско и най-вече чужденците да видят нещо интересно, типично. Първо, е лесно да се направи и второ – много е атрактивно, трето – много е вкусно“, обясни кметът Икономов.


