Япония разследва китайски кибератаки

Азия

Япония разследва китайски кибератаки

2161
на 21.04.2021
Япония разследва китайски кибератаки
Автор:   ПИК

Полицията в Токио разследва кибератаки срещу около 200 компании и изследователски организации, включително японската космическа агенция, извършени от хакерска група, за която се смята, че е свързана с китайската армия, съобщи японското правителство във вторник, предаде Асошиейтед прес.

препоръчано

Полицията е предала на прокуратурата за по-нататъшно разследване случая, свързан с атаки срещу японската космическа агенция JAXA, заяви главният секретар на японското правителство Кацунобу Като.
Според разследващите срещу космическата агенция през 2016 - 2017 г. са извършени серия от хакерски действия, извършени от "Тик" - китайска група за кибератаки, ръководена от подразделение на Китайската народноосвободителна армия, каза Като.

Заподозрян за атаките срещу космическата агенция е китайски системен инженер, живеещ в Япония, за когото се смята, че е придобил достъп до нает сървър, като се е регистрирал с фалшива самоличност и е извършил кибератаките, обясни Като, като се позова на полицейското разследване.
Японската радиотелевизионна корпорация предаде, че друг китайски гражданин с вероятни връзки с Китайската народноосвободителна армия, който е бил в Япония по програма за образователен обмен, също е разследван във връзка със случая. И двамата мъже междувременно са напуснали Япония.
"Участието на Китайската народноосвободителна армия е много вероятно", каза Като. Той допълни, че досега не е установено действително изтичане на данни или щети, но полицията призовава компаниите да засилят защитата си.

Японското министерство на отбраната заяви, че кибератаките са част от засилващите се заплахи за сигурността от страна на Китай, който става по-настъпателен в региона - общ повод за безпокойство, който беше обсъден на 16 април в Белия дом от американския президент Джо Байдън и японския премиер Йошихиде Суга.

От своя страна китайското външно министерство чрез говорителя си Ван Венбин заяви, че кибератаките са общо предизвикателство, пред което са изправени всички страни, и предупреди Япония да не отправя неоснователни обвинения срещу Китай.

"Безпочвени спекулации не трябва да се допускат. Китай твърдо се противопоставя на всяка страна или институция, която използва кибератаки, за да очерня Китай или да обслужва жалки политически цели с проблеми на киберсигурността. Китай желае да укрепва диалога и сътрудничеството с всички страни за съвместно справяне със заплахите за киберсигурността", каза Ван Венбин

Сподели:
Бомба x
СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това