Вход
София
Времето в София 5 o C

„Делойт”: Гръцките банки напускат България

„Делойт”: Гръцките банки напускат България

на 02.10.2014
4841
6
„Делойт”: Гръцките банки напускат България
Автор: ПИК
02.10.2014
6
4841

Една или повече гръцки банки, работещи в България, се очаква да продадат бизнесите си у нас, за да се фокусират върху основните си пазари, съобщи „Стандарт”. Това е записано в доклад на консултантската компания "Делойт" "Преглед на банковия сектор в Централна Европа", който анализира първите 10 банки в Чехия, Хърватия, Полша, Словакия, България, Унгария, Румъния и Словения.

В България има четири банки с гръцки собственици - Алфа банк, Пиреос, ОББ и Пощенска (Юробанк България). Затварянето на КТБ ще окаже влияние върху сектора, но се очаква банките да засилят кредитирането, посочват от "Делойт". 

Консултантите очакват ръст на кредитирането от 4% през 2015 г. и 5% през 2016 г. Причина за това е ръстът в икономиката, подобряването на финансовото състояние на фирмите и намаляващата безработица, пише още в доклада.

От "Делойт" очакват съживяване на икономическата активност след спада през 2012 г. и 2013 г. и постепенно разширяване на потребителското кредитиране. Растежът у нас обаче ще бъде по-слаб в сравнение с държавите в Централна Европа. 

Отчетено е и повишаване на доверието на домакинствата и бизнеса за първата половина на 2014 г. и спад в последно време най-вече заради поставянето на КТБ под специален надзор. Причина за загубата на доверие е и политическата несигурност, смятат от "Делойт". 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22318
архив

Две блодндинки си говорили:
-Абе муцка много хубава походка.
-Да нали,минах през кръчмата

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Ето как пижамата може да снижи имунитета
x