ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Тази година се навършват 110 години от откриването на бактерията, която прави българското кисело мляко уникално и лековито – „лактобацилус булгарикус”. Тя е намерена от Д-р Стамен Григоров през 1905г. .
Пръчковидната млечнокисела бактерия, която той открива по- късно е наречена „лактобацилус булгарикус Григоров”. През последните десетилетия фамилията на откривателя отпаднала от официалното наименование.
Тържествата ще се състоят на 26 и 27 юни в Трън и родното място на д-р Стамен Григоров - село Студен извор. Тогава ще се проведе и традиционнният празник на киселото мляко, организиран съвместно с фондация „Д-р Стамен Григоров”. Своя продукция ще представят производители от Асоциацията на млекопреработвателите. Ще бъде организирано състезание за най-добро домашно подквасено овче, краве, козе мляко и смес. Качествата на продукта ще бъдат оценявани от микробиолози. Ще бъде подредена и изложба, представяща различни видове млека.


Учениците отново ще се състезават в конкурс за есе „Българското име на дълголетието”, като на празника ще бъдат наградени най-добрите произведения. За първи път ще бъдат рисувани творби с кисело мляко. На 26 юни в София ще се състои конференция, посветена на юбилея, организирана от фондация „Д-р Стамен Григоров”, предаде БТА.

