„Ню Йорк таймс“: Иран се готви за ответен удар на Израел

Близък изток

„Ню Йорк таймс“: Иран се готви за ответен удар на Израел

14838
преди 4 часа
„Ню Йорк таймс“: Иран се готви за ответен удар на Израел
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Иранските въоръжени сили изготвят няколко военни плана с оглед на евентуален ответен удар от страна на Израел, пише в. "Ню Йорк таймс".

препоръчано

Суровостта на отговора зависи от това какво ще направи Израел, пише американското издание.

Ако израелските въоръжени сили извършат сериозна атака срещу Иран, като например нападение срещу петролна и ядрена инфраструктура, отговорът би бил яростен.

При сбъдването на този сценарий Иран обмисля да изстреля до 1000 балистични ракети срещу Израел, като ескалира атаките от своите прокси съюзници в региона и като възпрепятства корабоплаването в Залива и през Ормузкия проток.

Ако атаките на Израел се ограничат до складове или до няколко военни бази, Иран може дори и да не отговори, пише "Ню Йорк таймс".

Иран подкрепя мрежа от въоръжени групировки и политически организации в Близкия изток, сред които са ливанското шиитско движение "Хизбула" в Ливан, палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа и йеменските хуси. Всички тези организации извършват атаки срещу Израел.

В началото на октомври Иран изстреля около 200 балистични ракети срещу Израел. Израелското правителство заяви, че ще отговори на нападението, но не е ясно кога и как ще стане това.

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми за Раците, емоции тресат Телците ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми за Раците, емоции тресат Телците
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социологът от Галъп Петко Петков с ЕКСПЕРТНА ПРОГНОЗА два дни преди вота: ДПС-Ново начало, БСП и АПС са с изравнени възможности! В неделя вечер може да имаме политически хелоуин, ако... САМО В ПИК TV! Социологът от "Галъп" Петко Петков с ЕКСПЕРТНА ПРОГНОЗА два дни преди вота: ДПС-Ново начало, БСП и АПС са с изравнени възможности! В неделя вечер може да имаме политически хелоуин, ако...
ново
Днес: 72
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК