„Фронтекс” прекратява всички операции в Унгария

Европа

„Фронтекс” прекратява всички операции в Унгария

2549
на 28.01.2021
„Фронтекс” прекратява всички операции в Унгария
Автор:   ПИК

„Фронтекс” прекратява всички свои оперативни дейности на територията на Унгария. Това заяви пред „Франс прес”, цитирана от БНР, Крис Боровски, говорител на базираната във Варшава агенция.

препоръчано

"Нашите общи усилия за защита на външните граници на ЕС могат да бъдат успешни само ако гарантираме, че нашето сътрудничество и дейности са напълно в съответствие със законите на ЕС," каза той.

През декември Европейският съд установи множество недостатъци в процедурите за предоставяне на убежище в Унгария, включително незаконно отблъскване на мигранти, пристигащи от Сърбия. Той също така заяви, че законите, забраняващи на търсещите убежище да останат в страната през целия процес, са незаконни и разкритикува задържането на мигранти в "транзитни зони".

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон написа в „Туитър”, че съобщението на „Фронтекс” е "добре дошло".

Унгарският Хелзинкски комитет (HHC), неправителствен наблюдател заяви, че Унгария е върнала повече от 4 400 мигранти след решението на съда на ЕС.

"Решението на „Фронтекс” е от голямо значение, тъй като агенцията никога не е спирала дейността си," каза Андраш Ледерер от HHC.

Той добави, че „Фронтекс” е била принудена да действа, тъй като е рискувала да стане "съучастник".

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 124
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това