Охраняват с джетове плажа в Бургас

Региони

Охраняват с джетове плажа в Бургас

3709
на 03.08.2021
Охраняват с джетове плажа в Бургас
Автор:   ПИК

Плажната ивица тази година се обезопасява с джетове. Това позволява, ако има инцидент по-навътре в морето, да се реагира веднага, каза пред Би Ти Ви концесионерът на плаж "Бургас - север" Симеон Цветков.

препоръчано

„Там, където е налагана тази тактика, случаите със спасени летовници са се повишили в пъти. Тази помощ, която джетът може да осигури, друго във водата няма как“, добави той.

Свикнали сме спасителите да предупреждават, че след 2 август морето се обръща, което означава все по-често се появяват опасно мъртво вълнение и подводно течение. Тази година обаче това явление се появи по-рано. На Северния плаж в Бургас, който е един от най-големите, червеният флаг се поставя много често. Тази сутрин обаче е жълт. 

„Преди да започнем работа минаваме по плажа и оглеждаме дали има дупки и ями по дъното“, обясни старши спасителят Петър Русев.  

Това, че пясъкът се губи под краката е първият признак, че морето започва полека да дърпа, добави той.

Поставяме колчета и заграждаме с ленти някои участъци, за да обозначим къде е опасната зона, заяви спасителят. 

„В листовките, които се раздават на плажа в Бургас, пише, че дъвченето на дъвка във водата може да доведе до задушаване. Дългото плуване под вода също може да стане причина за удавяне“, поясни Лора Стаматис.

Желателно е да влизате по двойки във водата, за да може ако на единия му стане лошо, другия да вика за помощ, добави Русев. 

Лекарят – реаниматор на плажа д-р Николай Димитров пък предупреди, че жегата влияе много лошо на възрастните хора с хронични заболявания, както и на малките деца. 

„Вчера на едно дете му потече кръв от носа, близките искаха да викат Спешна помощ, но това беше излишно. Казах им, че трябва да се приберат на хладно вкъщи и да пият повече течности“, разказва д-р Димитров. 

„Когато е горещо, на плажа трябва да преценяваме собствените си възможности. Да избягваме горещите часове от 11:30 до 15:30, да стоим на сянка, да пием повече течности без захар и алкохол“, съветва той.
 

Сподели:
Бомба x
Романтични жестове, с които да плените сърцето му Романтични жестове, с които да плените сърцето му
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Необяснима мистерия с Дара Екимова - ето как дъщерята на Дими от Сленг получи знак от отвъдното САМО В ПИК TV: Необяснима мистерия с Дара Екимова - ето как дъщерята на Дими от "Сленг" получи знак от отвъдното
ново
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това