Страх от сценария "Цецка Цачева" в ГЕРБ

АВТОРСКИ НОВИНИ

Страх от сценария "Цецка Цачева" в ГЕРБ

428982
на 10.09.2021
Страх от сценария Цецка Цачева в ГЕРБ

Страх от сценария "Цецка Цачева" тресе ГЕРБ. Два месеца преди президентските избори партията на Бойко Борисов, която от 10 години насам е №1 по гласове на избирателите в страната, освен президентските през 2016 г., все още няма не само издигнат кандидат, но дори и номиниран такъв.

препоръчано

Вотът тогава не бе спечелен от партията именно при подобно развитие на предизборната ситуация - в последния момент бе издигната Цецка Цачева. Не бе оставено необходимото време кампанията й да бъде разгърната и кандидатурата й да събере достатъчно широка подкрепа. А в последствие незнайно защо колебливите ходове около вота бяха забравени, а загубата оправдана изцяло с личността й, което може и да е валидно в други партии, но не и сред единните гербери. Просто тогава мнозина от тях останаха с впечатление, че дори ръководството не е убедено в кандидатурата й и резултатите от тази нерешителност не закъсняха.

Още повече, че и сега лидерът Борисов сякаш разчита на верния и твърд електорат на ГЕРБ, който ще застане като юмрук зад предложеното от него име. Че това е неоспорим факт, се вижда на всички избори. Но не е достатъчно за президентска кампания, когато трябва да се увлече и доста по-широка периферия, особено за втори тур.

Партийният актив го съзнава добре и затова забавянето все повече изнервя структурите, които дори не знаят кои са номинираните от първичните ядра, дали и кога ще се събере изпълнителната комисия, за да решава окончателно коя е кандидатурата, но най-вече защо изобщо процесът се бави и защо по върховете се демонстрира такова колебание.

Причина за подобно изчакване в политически план няма. В момента ГЕРБ е в пълен възход, което се потвърждава и от социологическите проучвания, а подкрепата расте от ден на ден заради тоталните провали на служебното правителство на Румен Радев.

Ценовият шок, напълването на страната с мигранти, провала в управлението на пандемията и икономическият колапс, до които хората на Радев докараха само за 4 месеца държавата, ежедневно извисяват успехите на ГЕРБ и Борисов - да удържат стабилна, спокойна и възходяща страната почти десетилетие, да постигнат рекордни икономически рейтинги, влизане в Банковия съюз и неоспорим международен авторитет.

На този фон е напълно необяснимо колебанието на Бойко Борисов по темата с президентската кандидатура, демонстрирано и вчера от него по време на брифинга в централата на ГЕРБ след въпрос на Ива Николова. Той за момент избухна и опита дори да се оправдае, но съвсем неправдоподобно за лидер от неговия ранг - кандидатурата щяла да се подбере според начина на провеждане на вота в зависимост от това дали е 2 в 1, или не. Поне странно, ако не и несериозно, за стабилна партия е да подчинява толкова важно решение на някакви технически подробности, както и да представя фигурата на кандидат-президент като роля от пиеса, чиито главен герой се избира според декора...

ГЕРБ е партията, която събира най-много гласове на хората в страната на десетки избори поред. Доверието на електората към нея остава стабилно дори в най-кризисни ситуации, от които тя успява да измъкне с минимум поражения държавата, както стана с мигрантската вълна преди години, или пандемията през 2020 г. Затова няма никаква причина лидерите й да изпитват колебание да представят достоен кандидат, на когото да заявят възможно най-рано и възможно най-ясно, че гласуват доверие. Това само би обединило актива и би събрало и широка подкрепа, заради стабилното и честно отношение към избирателите.

В несигурната ситуация и хаосът, възцарени от юмрука на Радев в България, сега обществото има нужда повече от всякога от предвидимост, решителност и ясна отговорност. И в никакъв случай от колебание, бягство от проблемите и задкулисни игри на електорални сметки, на които се нагледа покрай вечните псевдо месии и носители на подмяната.

Сподели:
Бомба x
Причини да се чувствате като в капан във връзката си Причини да се чувствате като в капан във връзката си
ПИК TV x
Проф. Герджиков за провала на Радев и хората му: Действията на правителството са плод на паника, страх и некомпетентност (ВИДЕО) Проф. Герджиков за провала на Радев и хората му: Действията на правителството са плод на паника, страх и некомпетентност (ВИДЕО)
ново
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това