Китай се озъби на САЩ заради Игрите в Пекин

СПОРТЪТ ДНЕС

Китай се озъби на САЩ заради Игрите в Пекин

4300
на 20.11.2021
Китай се озъби на САЩ заради Игрите в Пекин
Автор:   ПИК

Кайските власти няма да позволят на Вашингтон да използва Олимпиадата в Пекин, за да се намесва във вътрешните работи на Китай, заяви днес говорителят на външно министерство Чжао Лидзян.

препоръчано

"Ние няма да позволим външни сили под какъвто и да е претекст, под каквато и да било форма, да се намесват във вътрешните работи на нашата страна", каза той по време на брифинга. Съединените щати клеветят Китай, използвайки уж съществуваща у нас расова дискриминация и принудителен труд в Синдзян, а "подобна политизация накърнява олимпийския дух", каза още дипломатът.

Той припомни, че опитите на различни американски политици да бойкотират зимната Олимпиада в Пекин накърнява интересите на спортистите от цял свят. "Всички обвинения на американската страна срещу Китай за нарушаване на човешките права, както и по други въпроси, не отговарят на действителността и са абсолютно неоснователни", подчерта Чжао Лидзян.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Вашингтон обмисля варианта за дипломатически бойкот на предстоящата Олимпиада в Китай.

Също така политици от Канада, Норвегия, САЩ, както и представители на около 200 правозащитни организации от различни държави призоваха да се бойкотират зимните игри, които следващата година трябва да се проведат в Китай. Повод за това са информациите за масови репресии срещу уйгурите в Синдзян от страна на Пекин.

XXIV зимни Олимпийски игри трябва да се проведат в Пекин в периода 4 – 20 февруари, а Параолимпийските – от 4 до 13 март. 

 

Сподели:
Бомба x
КРИТЕРИИ: Как да си изберем бойлер, без след това да съжаляваме КРИТЕРИИ: Как да си изберем бойлер, без след това да съжаляваме
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Депутатите разпитаха Стефан Янев заради напрежението между НАТО и Русия, военният министър бяга от въпросите: Няма основания за притеснение. За какво искате да се притесняваме? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV: Депутатите разпитаха Стефан Янев заради напрежението между НАТО и Русия, военният министър бяга от въпросите: Няма основания за притеснение. За какво искате да се притесняваме? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 118
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това