Защо не бива да спим с краката към вратата

ШАРЕН СВЯТ

Защо не бива да спим с краката към вратата

3541
на 25.07.2021
Защо не бива да спим с краката към вратата
Автор:   ПИК

Повечето от нас, когато пътуват, се опитват по всякакъв начин да се чувстват комфортно. Но колкото и да е удобно леглото, човек подсъзнателно ще се опита да легне така, че краката му да не сочат към вратата. Дори да е на гости и да лежи на нечие друго легло, той би предпочел да премести леглото или просто да сложи краката си върху горната страна. Защо?

препоръчано

„Така изнасят покойниците“

Основната причина за появата на това суеверие е погребалния обред, по време на който починалият се изнася с краката напред. Затова по време на сън мнозина се опитват да положат краката си далеч от вратата.

По-любознателните могат да зададат още един въпрос - защо мъртвите се изнасят по този начин?

Разрешаване на мистерията откриваме в древните норвежки митове.

Фактът, че крака, сочещи към вратата по време на сън са напълно неприемливи, се откриват в митовете на древна Скандинавия. Според идеите на древните светът се състои от 3 части.

Първата - Мидгард представляваше светът на хората, който е заобиколен от Утгард - светът на ужасни чудовища, несигурност и опасност. И, разбира се, има трета част от света – тази на божествата, която се нарича Асгард, съобщава Една.бг.

Древните вярвали, че домът им е Мидгарт, който е защитен от околния Утгардт със стени и врати. Ето защо вратата се е свързвала достъпа до отвъдното, опасен свят, в който душите на мъртвите намират убежище.

свързани новини

Самото състояние на сън се е считало в древни времена за идентично с това на смъртта. Хората, не разбирайки как се обяснява състоянието на съня, са го смятали за „ кратка смърт”. Смятало се е, че по време на сън душата се отделя от тялото и се премества в друго пространство. Затова хората се страхували, че когато спят с крака към вратата, душата, излизаща от тялото, ще отиде направо към другия свят и връщането оттам би било трудно. И традицията тялото на починалия да се изнася с краката напред също се свързва с това вярване, тъй като душата на починалия няма смисъл да остава в света на живите.

Съвременната интерпретация на суеверието

Разбира се, мисълта за прехода на душата към подземния свят по време на сън днес не е реалистична. Но, колкото и странно да изглежда, и в днешно време възникват както нови тълкувания на стари суеверия, така и напълно нови предразсъдъци - например че човек не бива да се снима в огледало.

Всъщност дискомфорта да спим с крака към вратата има психологическо обяснение – някои хора подсъзнателно се чувстват в тази поза по-незащитени. Ето защо някои хора в това положение спят много неспокойно, което може да доведе до кошмари, умора и слабост.

 

Сподели:
Бомба x
СТАТИСТИЧЕСКИ ДАННИ ЗА СЕКСА: Вижте тези любопитни факти СТАТИСТИЧЕСКИ ДАННИ ЗА СЕКСА: Вижте тези любопитни факти
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Необяснима мистерия с Дара Екимова - ето как дъщерята на Дими от Сленг получи знак от отвъдното САМО В ПИК TV: Необяснима мистерия с Дара Екимова - ето как дъщерята на Дими от "Сленг" получи знак от отвъдното
ново
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това