Ето с кои изследвания да открием рака

Докторе

Ето с кои изследвания да открием рака

11632
на 03.12.2021
Ето с кои изследвания да открием рака
Автор:   "Ретро"

Много видове рак могат да бъдат открити рано и успешно лекувани. Какви изследвания обаче трябва да си направите, за да разберете за евентуално заболяване още в ранен стадий. За да се определи дали има проблеми в тялото, е необходимо периодично да се подлагате на скрининг за рак. Това е търсене на заболяване при условно здрав човек, който няма здравословни оплаквания.

препоръчано

Целта на такова търсене е да се открие рак в ранен стадий, когато е най-вероятно той да бъде излекуван. За това пише онкологът Олга Висотина в своите социални мрежи.
Много видове рак (рак на шийката на матката, стомаха и други) се проявяват само в късните етапи. Хората като цяло са склонни да понасят болка и не обръщат внимание на необичайни симптоми, които могат да показват развитието на рак. Към момента няма специфичен анализ за рак, заболяването се търси само с помощта на инструментални диагностични методи. Следователно кръвните изследвания например не показват наличието или отсъствието на тумор.

Методът за търсене на рак на гърдата е мамографията, която лекарите съветват да се прави веднъж годишно. До 40-годишна възраст гърдата може да се провери с ултразвук, подходящ е и преглед на млечните жлези от гинеколог.
За да се проследи навреме цервикалният рай, жените трябва веднъж годишно да се подлагат на преглед от гинеколог, да вземат намазка за онкоцитология и изследване за HPV. Ракът на яйчниците и матката ще помогне да се установи чрез навременен преглед от гинеколог, ултразвук на таза веднъж годишно. Ултразвуковото сканиране на жлезата и определянето на нивото на TSH ще помогне да се определи рак на щитовидната жлеза. От 18-годишна възраст всички хора трябва да правят годишна флуорография, по показания може да се наложи да се направи и КТ на белите дробове. Това е превенцията на рак на белите дробове. Чревните тумори се търсят с изследване на изпражненията. От 40-годишна възраст тази процедура трябва да се прави ежегодно. Прегледайте бенки, петна и израстъци при дерматолог, за да изключите риск от рак на кожата.

Сподели:
Бомба x
СУПЕР ХРАНА: Семената от чиа са лек за лошия холестерол и сърцето СУПЕР ХРАНА: Семената от чиа са лек за лошия холестерол и сърцето
ПИК TV x
Агресия срещу Ива Николов! Оператор от любима на Бойко Рашков телевизия нападна водещата на ПИК TV (СНИМКИ/ВИДЕО) Агресия срещу Ива Николов! Оператор от любима на Бойко Рашков телевизия нападна водещата на ПИК TV (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 137
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това