Нешка Робева пред ПИК и "Ретро": Дупедавци командват държавата! Вече 27 години никой не защитава интересите на хората

НАЙ-ВАЖНОТО

Нешка Робева пред ПИК и "Ретро": Дупедавци командват държавата! Вече 27 години никой не защитава интересите на хората

186318
на 04.09.2016
Нешка Робева пред ПИК и Ретро: Дупедавци командват държавата! Вече 27 години никой не защитава интересите на хората

Последвайте ни в Google News Showcase

Нешка Робева винаги е демонстрирала и подчертавала лявата си и социална ориентираност. Тя отказа да бъде удостоена с орден „Стара планина“ – първа степен след скандално оспорване на качествата й в Министерския съвет.
Жената, която направи момичетата на България златни, е родена е на 26 май 1946 г. в Русе. Завършва хореографско училище, а после ВИФ. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова.
За 26 години треньорска работа нейните възпитанички завоюват 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 европейски титли и 2 вицеолимпийски титли.

През 1988 г. е изключена от БКП заради Русенския комитет.

 
  
- Г-жо Робева, вие сте социално ориентиран и отговорен човек, нямате ли усещането, че някой ограби за пореден път левите хора в България и техните надежди за единение след разрива между БСП и АБВ в кампанията за президент?

- Не съм вътре в нещата. Само чух, че не са се разбрали. Защо се е получило така, обаче не ми е ясно.

- Какво драматично може да се е случило, че нещата се обърнаха за една нощ, и то след проведен вътрешен референдум в БСП, след инфарктен пленум на „Позитано“ 20 и преговори, които в крайна сметка излъчиха ген. Румен Радев за „Дондуков“ 2?

- Ами какво им пречи на АБВ да го подкрепят? Вижте, аз съм човек спортист. И работата ми винаги е била свързана с това да работя за България, за най-доброто представяне на страната ни. За мен са без значение всички вътрешни крамоли, за които вие знаете, че са 100-процентови там, където има жени. Аз винаги съм потискала собственото си его в интерес на най-доброто представяне на отбора за България. Това според мен трябва да важи още повече в този момент, в който лявото е избутано. Апропо, то само се избута настрани. Така че нека да потиснат собствените си амбиции, дрязгите. А ако не могат за нещо да се споразумеят, да застанат и да кажат какво е то пред своите поддръжници. Какво не са поделили? Какво е това, което пречи на левите сили да се обединят и да подкрепят една кандидатура? Кое е това?

- Чие поведение в тази ситуация е по-неспортсменско – на Корнелия Нинова или на Георги Първанов?

- Аз не знам как са протекли процесите и разговорите. Ако трябва честно да призная, повече от месец съм се затворила и нито гледам телевизия, нито чета вестници. Пътувам до работата си и не съм вътре в нещата. Не мога да преценя.

- Вие в някаква степен все пак познавате и Първанов, и Нинова. Дали говорим за болни лидерски амбиции или за някаква по-сериозна намеса на кръгове и лобита?

- Нямам представа. Знаете, че когато имам позиция, я изявявам. Но сега нямам представа и не мога да гадая. Единственото, което ми се иска, е наистина те да поставят интересите на хората над всичко останало. А това в тези последни 27 години не се случва.

- Не дърпат ли конците в столетницата сиви кардинали като Румен Овчаров, Георги Гергов, който лансира тезата, че БСП трябва да влезе в управленския формат на Борисов, а сега всъщност е човекът, който е натоварен с коалиционната политика на „Позитано“ 20?

- Ако разсъждаваме по този начин, първи АБВ торпилираха единството в ляво, като подкрепиха управлението на Бойко Борисов. Както виждате, няма разлика в тяхното поведение – и на БСП, и на АБВ. Така че когато те най-напред са говорили за коалиция и хората са останали с такова убеждение, че ще се стигне до коалиция, сега са длъжни да застанат и да кажат защо това не може да се постигне – за какво не са се споразумели.

- Вярвате ли в тезата на някои социолози, че се готви широка коалиция между БСП и ГЕРБ?

- БСП и ГЕРБ? Не, не. Това е абсурдно. Вижте, дори това да стане, то ще бъде зад кулисите. Как си представяте, че БСП ще застане пред своя електорат и ще каже „да подкрепим кандидата на ГЕРБ”? То тогава по-добре да ги няма. Каква опозиция са? Слушах една социоложка, която се упражняваше по телевизията: как можело да се предложи генералът, като се знае накъде се ориентира България, а той бил проруски настроен. Аз искам да знам кой как разбра накъде се ориентира България?

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Как го разбраха – чрез референдум ли или чрез измамници политици, които днес поддържат една линия, но в момента, в който ги изберат, започват да държат друга. Така че всичко, което се говори от социолозите, е до такава степен втълпено, че чак ти става обидно да ги слушаш. Те правят определени внушения, те не правят анализи. Нека да ми обяснят защо ген. Радев трябва да е проамерикански ориентиран. Това искам да знам. С какво Америка помогна на България?

Хайде да говорим. С години има да им сърбаме попарата. Аз например откровено казвам, че съм ориентирана към най-добрия интерес на България. Да, аз съм русофил, но винаги ще отстоявам нашите най-добри интереси, най-напред интереса на България. Дупедавците се скъсаха да се кланят на Чичо Сам и да ни обясняват колко това било цивилизационният избор. Сугестират ни със спомени за навлизането на армиите от Варшавския договор в Чехословакия.

Ама чакайте бе, джанъм, да не би НАТО да не навлиза? Варшавският договор го няма, а НАТО си навлиза въпреки съществуващи споразумения. Не може нещата да се мерят с различен аршин. Американците могат да навлизат, да разбунят целия свят, могат да избият стотици хиляди невинни хора само защото това било за доброто на американския народ. Защото другите народи тях не ги интересуват.

- Мислите ли, че посещението на премиера Борисов в Турция и разговорите с колегата му Бинали Йълдъръм биха донесли позитиви за България, ако ЕС действително ни е изоставил сами да се справяме с бежанския натиск?

- Аз съм човек, който смята, че трябва да се отстояват определени принципи. Това, което се случи в Турция, много силно ми напомня на Лайпцигския процес. В Германия по същия начин един напълно демократично избран диктатор запали Втората световна война. Няма нищо принципно в това да не признаваме арменския геноцид. Защо? Защото не ни е угодно. Ама било ли е, или не е било – това е друг въпрос. В същото време от сутрин до вечер ще се оплюваме за смяната на имената. И едното, и другото трябва да признаем. И за едното, и за другото държавниците трябва да се извинят на потърпевшите. Ама да се гърчим и да се гънем – а наляво, а надясно, а нагоре, а надолу, това означава никой да не ни уважава. А това означава определени кръгове, политически сили и държави да ни държат в ръцете си.

- В този контекст ДПС ли ще реши изборите за президент в България?

- Аз мисля, че трябва да се толерира и подкрепя само политиката, която е насочена към интересите на България. Тази политика трябва да се прави по-умно, от дипломация. От хора, които няма днес да кажат едно, а утре да кажат, че не сме ги разбрали.

Цялото интервю и още много интересни четива вижте на Retro.bg!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Бойко Рашков се спречка с депутати от ДПС, избяга от комисията за ОПГ-то в митниците! Йордан Цонев се закани да го съди. Хамид Хамид: Този купонясва с всички бандити в държавата (ВИДЕО) ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Бойко Рашков се спречка с депутати от ДПС, избяга от комисията за ОПГ-то в митниците! Йордан Цонев се закани да го съди. Хамид Хамид: Този купонясва с всички бандити в държавата (ВИДЕО)
ново
Днес: 89
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК