Опитайте нови варианти на любимото ястие
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Eдва ли има някой, който може да устои при вида на топла домашна мусака. Това невероятно вкусно ястие, считано у нас за традиционно българско, тръгва преди векове от Близкия изток, за да стигне днес до почти всяка точка на планетата.
Мусака може да си поръчате дори в едни от най-добрите ресторанти по света. Колкото и да спорят турци, гърци и българи за произхода на мусаката, истината остава една.
Това е традиционно арабско ястие.
У нас мусаката става популярна едва, след като навлиза трайно в гръцката и турската кухня. Гърците се тези, на които се дължи популярността на ястието по цял свят. Затова и се приема за автентична Гръцката мусака, която по оригинална рецепта се приготвя без картофи, но с патладжани.
За разлика от гръцката, турската мусака не е на пластове. Тя се приготвя от задушени и запържени патладжани, зелени чушки, лук и мляно месо.
Когато румънец, сърбин или българин чуе мусака, веднага в съзнанието му изниква онова познато ни ястие от нарязани картофи и кайма. У нас акцент при приготвянето на мусака си остава мляното месо, картофите, лукът и доматите.
Опитайте всички тези вкусни варианти с рецептите на http://lakomnik.bg/!