Вход
София
Времето в София 5 o C

10 ноември 30 години по-късно! Лозунгът "Утре започва от днес" бил реклама на погребална агенция

10 ноември 30 години по-късно! Лозунгът "Утре започва от днес" бил реклама на погребална агенция

на 10.11.2019
52167
24
10 ноември 30 години по-късно! Лозунгът "Утре започва от днес" бил реклама на погребална агенция

През ноември 1989 г. поставихме началото на българския преход към демокрация. Бедата е, че 30 години по-късно аз все още не знам кога ще му турим и края.

А иначе уж всичко го започнахме „като по ноти“. На 3 ноември, още когато никой не подозираше скорошното сваляне на Живков, около 3000 души участваха в първото шествие под лозунга за демокрация. Е, както се шегувахме тогава онези на площада, които се познавахме, поне половината от присъстващите бяха „цивилни еколози“ (организатор на шествието беше „Екогласност“). Ама все пак немислимото дотогава се беше случило. Или, както би казал Остап Бендер, ледът се беше спукал.

После, седмица по-късно, комунистите си организираха вътрешнопартийния преврат от 10 ноември. И настанаха времена, в които, както казваше мой бивш кандидат-студент, „едни се радваха до полуда, а други не знаеха какво ги чака“. Особено след като на 7 декември опозицията се обедини в СДС, с което беше поставено началото на печално известния в най-новата ни история двуполюсен модел.

През януари 1990 г. започна работа и прословутата „кръгла маса“. На пръв поглед съвсем нормално – това беше практиката и в другите бивши социалистически страни. При нас обаче тя се изроди в едно нечистоплътно надхитряне между управляващи и опозиция.

Едните казваха „няма да я пуснем властта“ (това беше легалният вариант на „с кръв сме я взели, с кръв ще я дадем“). Другите ги предизвикваха с „пътници сте, зад нас са САЩ и останалият демократичен свят“.

Естествено, всичко това беше обвито с красивите панделки на „възстановяване на политическия плурализъм“ и „свободни демократични избори“. В хода на подготовката на които обаче младата (и неопитна) опозиция допусна някои сериозни грешки.

Първата беше преходът ѝ на яростни антикомунистически позиции. Така съдържанието на битката за демокрация беше подменено с формата на воденето ѝ. Защото едно е да се бориш за, а съвсем друго е да обясняваш, че си против. На това, второто, българинът вече се беше нагледал толкова пъти, че май му беше писнало от поредните „противници“, а не „за-дници“...

Втората грешка на опозицията беше в самия ѝ подход към предизборната кампания. Да се хванат „зелените“ (тогава бяха част от СДС) и да боядисат дърветата в София със синя боя, беше неприемливо за всеки, уважаващ поне малко природата. Да откажеш официално споразумение с опонента си за ненасилие в изборите, пък беше направо стряскащо за огромна част от населението, десетилетия наред яло здрави пердаси тъкмо по време на избори...

Оставям пък встрани лозунгите на опозиционната кампания. „45 години стигат“ беше откровена заемка на студентския девиз от 1968-а във Франция „10 години стигат“, под който се разви битката за свалянето на тогавашния президент Дьо Гол.

Още по-смешен, ако не и направо тъжен, беше другият ѝ лозунг – „Утре започва от днес“. Сигурно и тогава, пък и до днес малцина са знаели и знаят, че това е само първата част от рекламата на една холандска погребална агенция, пълният вариант на която е „Утре започва от днес, купете си гроб сега!“.

Третата, но най-голяма грешка на опозицията обаче беше настояването ѝ не за обикновено, а за Велико народно събрание, т.е. което да приеме и нова конституция.

По стечение на обстоятелствата знам и точно кои от тогава управляващите подхвърлиха на СДС тази идея и кои точно от него (един бивш партиен и един бивш комсомолски секретар, вече видни нейни дейци) я прегърнаха и пробутаха. Но тя стана факт, охотно приет от всички.

Впрочем на пръв поглед изглеждаше ужасно логично – учредяваме качествено нов, демократичен период в историята си, старата Конституция не отговаря на изискванията му, следователно да я заменим с нов модерен основен закон. Пък и нали така направиха и в Испания, и в Португалия – все държави, чийто пример следваме в прехода си...

Само че и тогавашната вече БСП имаше своята здрава логика – както върви, ще спечелим изборите, ще си гласуваме конституция по наш тертип, ще „откачим“ съдебната система от държавата, ще си останем недосегаеми и – най-важното – ще направим така, че и според новия ни основен закон да си бъдем такива „нине, во присна и вовеки веков“. Което май се и получи...

Ами 30 години по-късно някой случайно да вижда съществени разлики от онова, което беше заложено в развитието на държавата ни през 1989 – 1991 г.? Тогава беше поставено началото не на преход на България към политическа демокрация и социална пазарна икономика, а на пладнешкото ѝ разграбване от бързо изградилия се съюз между бивши червени и нови сини айдуци. То не само не спира и до днес, ами аз поне не виждам признаци за затихването му и в обозримо бъдеще...

Сподели:
Напиши коментар »
(24)
1
Прав си.
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Днес се Навършват 30 Години от Началото на Режисирания от КРЕМЪЛ Фалшив Преход с Назначени от КГБ и ДС Демократи и Десиденти ! http://vchas.net/57588/ Прехода Още Не е Започнал ! Прехода в Задунайската КОЧИНА ще Започне с ИЗБИВАНЕ Деца и Внуци на КОМУНИСТИ И МИЛИЦИОНЕРИ ! Не че К-опелетата и К-урвите ИЗСРАНИ в Семейства на Членове на БКП, МВР, ДС и ДАНС Могат да се Нарекът Деца ! Спас-ението на БЪЛГАРИЯ е Прочистване Комунисти и Милиционери на ГЕНЕТИЧНО Ниво ! Член на БКП - ИЗБИВА се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на МВР - ИЗБИВА се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на ДС - ИЗБИВА се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на ДАНС - ИЗБИВА се Семейството, Отнема се Имуществото ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/communism.html
4
Комунизма умря
5
Преди 30г. Изпуснахме да ИЗБИЕМ Комунистите и Милиционерите, Децата им Няма да Изпуснем ! КОМУНИСТИТЕ Най ги е Страх Ако Няма Кой да Наследи Взетите с КРЪВ Власт и ПАРИ ! Затова Първо ИЗБИЙТЕ Децата и Внуците на Членовете на Престъпните Организации БКП, МВР, ДС и ДАНС, После ИЗРОДИТЕ ! Семейство Изсрало КОМУНИСТ или МИЛИЦИОНЕР е Бракувано Семейство от Него Нищо не Става и Трябва да се ЛИКВИДИРА за да не ИЗСЕРЕ Същото Л-АЙНО ! КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga
6
Оня строй никога не си е отивал - напротив остави всички плюсове за себе си а негативите ги продаде на опозицията. Пълен смях едно време поне имаше Държавен Партиен Контрол който все пак следеше да не се разкрива на показ богатството на върхушката - а сега просто си хващат самолета за Дубай или Доминикана или си поръчват бронирани лимузини все едно си купуват обикновенна вафла от 5 стотинки
7
Селско стопанство, образование, здравеопазване, работа и почивка, жизнен стандарт, култура, наука, сигурност, фабрики и заводи..... Всеки сам да си направи изводите за себе си и държавата!
8
10 ноември 89г. както и 9 септември 44г. трябва да го празнуват Импексовите БСПеерасти, водени от Румен Кауна, Костинбродската уруспия и господарката им Импексовата Курабия, защото на 9ти, красивите им дедовците на кашкавал (шумкари), национализирана фабриките и имотите на народа, а на 10ти си го присвоиха (приватизираха), като станаха мулти милионери!!
9
На този ден българите изгубиха държавата си, която беше превзета от алчни продажници и долнопробни мутри. Българите загубиха сигурността си, спокойствието си, социалните си права... Днес младите българи продължават да напускат родината, отвратени от действителността, която се олицетворява от прости хора, облечени във власт. Бог да прости България!
10
Капитализмът от последните 30 години превърна България в БАНАНОВА РЕПУБЛИКА БУЛГАРИСТАН !!!
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Труден е отговора на въпроса, кога е било по-добре, преди тази дата или сега. За съжаление, за най-голямо съжаление, сравнението между двата периода е в полза на миналото. И защо, защото в управлението на държавата се набутаха неграмотни, алчни и продажни хорица, които не управяваха а властваха. И ето, Черешката на тортата е самовлюбения Вожд от Банкя, тотално неграмотен и алчен, обичащ безгранично властта и парите, продажен и страхлив колкото си иска. И най-важното, социопат който ненавижда народа си, гаври се с него, унижава и предава на всеки който е по-силен. И резултата вече се вижда, ранна смъртност, миграция, лошо образовани млади хора, мафиотски сдружение и решения. Защо след 30 години сме твърдо най-бедни в ЕС, най-подигравани и унижавани, най-нещадстни? Попитайте Банкянския умник и ще получите отчайващо тъпи отговори за растеж, благоденствие, магистрали, бюджетен излишък.
13
Всичко, което не постигна т.н. "преход" ще бъде реализирано веднага след Последната световна война, а тя е близо...
14
Важното е , че сега на върха е едно модифицирано същество , което е хибрид между КОМУНИСТ , МУТРА , ПОЛИЦАЙ , ДЕМОКРАТ , АВТОРИТАРИСТ , ЕГОИСТ , ЕГОЦЕНТРИК , ПРОСТАК. Той се явява еманация и смеска от всичко , случило се в последните мътни 30 години.
15
Това е най-доброто определение!
16
Другарите станаха капиталисти. Най-видните бизнесмени си приватизираха държавата.
17
Днес по БНТ 1 професор Семов съвсем точно определи нашата псевдодемокрация, че е провалена и от там държавата ни е провалена. Основната причина е окопаването във властта на съвсем случайно и крайно неподходящи лица, които отдавна са забравили, че управлението не е властване, а качества, образование, морал, самокритичност, скромност и отговорност. Днешния падишах е абсолютен противовес на казаното. Страхлив и алчен, създал една партия което се превърна в мафиотски октопод, който задушава всичко демократично и свободолюбиво, само и само властването му да придължава до безкрсй! Резултата го усещаме, бедност над 40% от българите, жестоко забогатяла малка част около него, за които развитието на държавата и стандарта на българите е Тера инкогнита. Рано или късно ще има взрив, който ще отнесе тази Шайка, но последствията за българите ще са ужасни!!! Те ще требва да платят отново прехода но ще останат ли такива? Дойде ли това време, всички виновни ще бъдат съдени и ще се върне смъртното наказание, за да не се връщат никога повече такива грабители!!
18
Вижте сега. Ако не бяхте толкова просто племе, всичко това нямаше да се случи. Извинете ме, може някой да се обиди, но българина просто не възприема истината.
19
Преходът ще бъде продължителен,защото качествените хора бяха избити след 9 септември 1944 година. Докато егоизма и алчността доминират във възпитанието на младото поколение ,демокрация не чакайте.
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
21
Любопитни са ми "критериите" на пик - ливите цензори кои думи са нецензорни?????
22
народ който ЧЕСТВА обесването на АПОСТОЛА празнува втория след деветосептемврийския преврат-е...ати маргиналната сбирщина
23
ТЕЗИ , БЕЗПОЛОВИ ТРОЛОВЕ , ХЕЙТЪРИ БЕЗПОДОБНИ --- КАЗВАТ , БОЙКО Е САТРАП , ГАД , ПРОСТАК . АЗ , СЪМ БЪЛГАРИН , И КАЗВАМ --- КОЙ , КОЙ ЩЕ ИЗВАДЯТ ДА СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ НЕГО , КАТО ОБЕДИНИТЕЛ , КАТО ДИАЛОГИЧЕН , КАТО АВТОРИТЕТ ? ОТГОВОРЪТ Е -- НЯМА ТАКЪВ !!! ВСЕ ПАК , ЧАКАМ ЗА ДА ПРЕДЛОЖИТЕ ЛИЧНОСТИ !!! АЗ СЪМ БЪЛГАРИН !! СТРАХЛИВИТЕ И АЛЧНИ ,,, МЛАДИ ,,, СЕ ПЛЪЗНАХА ПО ПЪРЗАЛКАТА НА ЗАПАД , А НЕ ОСТАНАХА ДА ПРОМЕНЯТ СТРАНАТА !! СРАМ !!!
24
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 27249
архив

Лято. Късен следобед.Четири патки си пасат кротко тревичка в градинката на психодиспансера. Човек от отделението ги наблюдава през малкото прозорче на стаята си и си мисли: "психопатки"...

няма нови новини
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
сега
2360
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Мария Игнатова живна след раздялата с Рачков - дори и собствената й майка не я позна след промяната...
x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Телците да избягват разговори с непознати хора, Близнаците да очакват разочарования
x