Вход
София
Времето в София 8 o C

10-те тайни, които катаджиите не искат да знаете

10-те тайни, които катаджиите не искат да знаете

Камерите им не могат да снимат нощем, а радарът не засича в тунел
на 03.04.2018
1412405
50
10-те тайни, които катаджиите не искат да знаете
Автор: ПИК
03.04.2018
50
1412405

КАТ има своите 10 тайни, разкрива "Труд". Ето десет от тях, които могат да ви спасят от нелепата ситуация с лакомите катаджии. Преди да ги прочетете, запомнете - карайте внимателно и спазвайте правилата за движение.

1. Патрулът на пътя няма уред, с който да засича превишена скорост. Ако ви спре някой катаджия и ви каже, че се движите с превишена скорост, веднха го попитайте с какъв уред констатира това.

2. Мобилните камери не могат да снимат нощем. Това го правят само стационарните, които имат светкавици.

3. Радарът не може да засича в тунел. Независимо дали камерата на КАТ е стационарна или мобилна, дори и да е сложена на близо, до изхода на тунел, тя не може да улови правилно обратния сигнал, който се отразява от стените.

4. Градското видеонаблюдение не може да снима за скорост. Системите от камери по улиците в София, Варна и други градове не са радари. По техни клипове не могат да бъдат съставни електронни фишове за скорост.

5. Стационарните камери не виждат коли със скорост над 250 км/ч.Звучи невероятно, но онези, които профучават бясно край радара на шосето, отървават глобата.

6. Дрегерът мери алкохола в количество издишан въздух, съдържанието в кръвната проба не е същото. Когато уредът, който носят катаджиите, випокаже алкохол над допустимите 0,5 промила, не бързайте нито да се отчайвате, нито да давате подкуп.

7. Уредът за алкотест трябва да е годен и да е собственост на МВР. Ако полицай иска да ви изпробва с дрегер, той е длъжен да носи документ за уреда, в който пише вида му и кога е минал за технически преглед.

8. Не всеки полицай има право да пише акт или фиш. Обърнете внимание на униформата, името, фамилията и длъжността на полицая, който ви е спрял за проверка.

9. Искайте фиш за нарушения, които се наказват с глоба до 50 лева. Ако ви хванат с някакаъв очевиден грях и сте съгласен за вината си, настоявайте да ви напишат фиш, а не акт.

10. За зимни гуми глоба няма. Когато ви проверяват думите, катаджиите може да пропуснат да споменат, че в закона няма санкция, ако се кара с лехи гуми през зимата. 

Сподели:
Напиши коментар »
(50)
1
Onia den mi naptraviha fish za tel.
2
А ако ви напишат фиш за нарушение което не сте извършили да знаете , че фиш не подлежи на обжалване . Ако сте сигурен в правотата си настоявате за АКТ ,той подлежи на обжалване .
3
Не приемайте писаното за чиста монета!!!Да-не всички полицаи могат да пишат актове по ЗДвП,но АУАН се съставя и за много други работи,за които другите полицаи могат да пишат,да спират и да проверяват автомобили и пътници.Иначе за гумите-Да в закона няма термини като летни/зимни гуми....там има единствено изискване за размера на грайфера!!!И в повечето случаи кръвната проба отговаря на тази от дрегера,а по някога я надвишава.....така че наистина-не се отчайвайте,резултата може и да е по висок. :)
4
as pak si imam pleksiglascheta na nomercata i ne moje da mi vidi nomerata kamerata
5
а компактдиксче на предното джамче сложил ли си да не те хваща радара ?
6
До колкото знам,полицейските радари имат специални изисквания(инструкций за правилна работа),за да работят правилно в противен случай стойностите на показанията не са верни!Най-често срещания случай - с цел да не ги уловим с радар-детектор,полицаите включват радара си и ти фиксират скоростта веднага.За да отчита вярно,радара трябва да се ползва едва около половин минута,след като е вкл.Така масово се снимат автомобили с уж превишена скорост с цел събиране на пари и докато минат 5/6 м.докато ви дойде снимката,дори непомните,дали сте превишили скоростта или не.Да не говорим,че ако снимката е от мобилен патрул те са длъвни щом са ви засекли с нарушение,да ви спрат на момента!!!Има и много др. нарушения от страна на полицията от които много адвокати се възползват и актовете с или без снимки падат в съда
7
круме плексигласчето на номерата е по НК и може да ти усигори топла килия през зимата
8
Няма такова изискване относно колко време работи радара или камерата.Това са глупости подобни на писаните в статията.Относно мобилните камери, остаряла ви е информацията ALEX .Сега задълженията на катаджиите , които работят с мобилна камера се изчерпват само и единствено с това да позиционират служебния автомобил на предварително одобреното и съгласувано място за контрол, да въведат ограничението, допуска и оттам нататък само охраняват автомобила и техниката монтирана в него.Камерата работи напълно автоматично и независимо.Така, че и с това не можеш да се измъкнеш вече .... Това ставаше преди доста време, но вече не.
9
Беше ми много интересно да прочета статията и всички коментари. Бих искала да споделя само, че съм съгласна с коментарите на някои от Вас и това, че се гордея със себе си че никога не пия алкохол и се качвам да карам. Много мои близки и приятели се убиха по пътищата и със себе си повлякоха невинни хора. Получавала съм глоби с ден, час, и местоположение с които съм съгласна и не успорвам,, защото съм забелязала че в този ден на тази улица долу-горе в този час аз съм сгрешила. Последно ме спряха полицаи за това че ми е изгоряла крушката на задния ляв габарит. (който не бях забелязала) а предния ден сменях отпред в дясно. всеки решава как да кара с колан или без, с изгорял габарит или без, но когато става дума за алкохол застрашаваш и чужди животи с твоите пиянски бавни реакции. И В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЩЕ КАЖА ЧЕ НАКАЗАНИЕТО ЗА АЛКОХОЛ ТРЯБВА ДА Е НАИСТИНА ВИСОКО!
10
a tainata koiato ne znaem ,che ako uchebna kola te udari,to ti si vinoven.po zakon bilo che shtom kolata e uchebna ti si dlujen da biagash na kadeto mojesh ,che v protiven sluchai pri udar shte si vinoven ,shte imash napisan akt i shte poemash tvoite shteti.a gospodata istruktori stoiat otpred i si cheshat madurite i galiat katerichkite na kandidat shofiorkite i neim puka zashtoto s katadjiite sa isie.i vkraina smetka shte chuesh edna fraza ot policaite...NIE RESHIHME CHE TI SI VINOVEN.TOVA E UCHEBNA KOLA.....i ti podnasiat akta...ZA BOGA HORA PAZETESE OT UCHEBNI KOLI...!!!!!!
11
Най-голямата тайна, която всеки катаджия не иска да знаеш е: Колко е гладен и безкруполен, за да застане срещу съвестта си; и с каква скрита надежда очаква от теб да се страхуваш, защото единствено твоя страх, му дава надеждата, че ще получи награда, за своята мерзост!
12
Не е ли по-лесно и по-полезно особено за живота на хората, да не се превишава скороста или да не се шофира след прием на алкохол например, от колкото да се търси начин да не бъдеш глобен за това напр.....
13
Много от тези, които вярват на тези тьпотии могат да останат без СУМПС само за ден! Заблуждават обществото като постоянно пишат ,говорят небивалици! Всеки униформен може да ви спре,провери и сьстави АУАН ,като спази няколко рутинни правила!!!! Безхаберници !!!!
14
Еми айде тогава прибивайте се и убивайте невинни хора - щото няма да ви хванат в нарушение .... Жалка статия на жалко "журналистче" ... Никога няма да сте сигурни, че следващото убийство на пътя не е станало, щото някой тъпак е чел вашия текст! Само за няколко месеца толкова много хора загинаха! Толкова деца ....... Щото някакви катили имат мислене като на автора на статията ... Да не ни хванат от КАТ!!!!!!!!! Това е все едно да напишете "10 стъпки за създаване на ескплозив" или "Пет правила, как да използваме кухненския нож, за да заколим някого" .......... Само че при тях ще ви се вържат по-малко хора, а като гледам коментарите тук - джигитите супер ви се кефят на статийката.
15
Преди година имаше статия в един от ежедневниците относно т.нар. "полицейска бригада от Кстинброд" , която с манипулирани дрегери е събирала пари нощно време от нищо неподозиращи шофьори. в същата статия авторът - явно сведущ даваше следните правилни съвети - ако ви спрат и ви накарат да духате в дрегера поискайте да го разгледате - имате законно право на това. На дрегера трябва да има две лепенки - едната е холограмна със означение МВР, втората е с месеца, в който уредът е тариран (т.е. минал на контролен преглед за изправност и точност съобразно техническия стандарт в лабораторията на МВР). Ако една от двете лепенки липсва или ако двете липсват - вдигайте си мобилния телевфон, набирайте 112 и искайте да дойдат от Инспектората на МВР. Имайте в предвид, че дрегерите ползувани от МВР масово се продават свободно в Интернет за 70-80 лева и съчетани с униформата могат да се превърнат в машина за пари.. Ако сте сигурни в правотата си винаги искайте кръвна проба. Там няма лабаво. При кръвна проба резултата на дрегера не се зачита - зачита се само резултата на кръвната проба. В София кръвни проби се взимат в 1-ва градска болница и в Пирогов, НО се работят в Окръжна болница. Проблемът е, че във фиша ви за кръвна проба пише резултата от дрегера, което е неправилно - не трябва да пише нищо - каквото покаже кръвната проба - това е. . Имайте в предвид, че се взимат 2 кръвни проби - т.е. кръвта се слага в две отделни шишенца и на практика се правят две изследвания от различни лаборанти, които следва да бъдат подписани от лекар. И още нещо не си мислете, че бирата е нискоалкохолно питие - 2 бири правят 0,8 - 0,9 промила ако веднага след това се качите на колата. Не пийте бира и никакъв алкохол ако ще карате, но все пак знайте и как да се защитите от среднощните "джигити" с дрегери, някои от които могат да се изкушат да изкарат някой лев. По принцип вярвам на правоохранителните органи и КАТ, но и изкушенията са големи.....
16
Като стана дума, пък аз да попитам: Когато минават едновременно 3-4 автомобила, радарите колко от тях могат да отчетат наведнъж. И ако ти си последен автомобил, а те спрат за превишена скорост, как можеш да докажеш, че тя е на някого от тези, които се те изпреварили, точно пред радара. Минала история е, платих едни 100 лв, но още не разбирам как стана????????
17
Имайки предвид статията, как хващат онези дето карат с 315 км/ч по магистралата? Сигурно с лазар, като в оня виц...
18
отговор на коментар
Пълни глупости са това с учебната кола. Ако те удари по нейна вина, си понася последсвията - за това има инструктор вътре. Мен ме е блъскала учебна кола отзад и си отнесоха акта.
19
отговор на коментар
Радарът "вижда" само първият автомобил, но само ако вазилата са практически една зад друго, на не голямо разстояние едно от друго.
20
отговор на коментар
В грешка си,че е автоматизирана камерата.Мой познат работи в не-маркирана Астра и каза,че те снимат нарушението.Може би може и сама да снима,но какво правиме,ако ти караш с 50 аз те подминавам с 80 и снима 2-те коли.А това за стационарните камери дето е писал,човека със статията са пълни простотии (тунели и т.н) този вид камери не излъчват Ku,Ka и т.н. честоти,а правят множество снимки за малко време и по броя им за изминало разстояние определят скоростта на автомобила.И да можеш да изискваш документ за тех. преглед на радарен уред и всички останали технически помагала :) Преди да си подадеш документите можеш да изискаш служебната карта на полицая.Не може да ти говори на ТИ се едно сте от едно село.Когато са 2-ма патрул нямат право да спират повече от 1 автомобил,или ако единия пише акт и ти кажат почакай сега ще пишеме няма как да стане,единия полицаи е свидетел,ако са трима гориш.Не могат да те накарат да отвориш багажника освен ако нямат заповед за обиск,но понеже всички си държат там аптечки триъгълници го отварят,ако са ти вътре в колата и те карат да отвориш багажника за проверка са в нарушение.Всичко това и мн още неща са по закон,но никои не го спазва,а и шефовете на КАТ винаги си закрилят служителите.Почти винаги излиза по-евтино да си платиш глобата от колкото да заведеш дело,особено ако си от друг окръг,а както всички знаем държавата пари не дава и да отпадне разходите никои не ти ги дава.Всичко това съм го изпитал на собствена глава.
21
страхотен съвет давате ,да се кара с над 250 . Само преди това се свържете с траурната агенция за да е по-лесно да ви разпознаят.. Също така наистина няма в закона понятие зимни гуми, там само е задължително минимален грайфер от 1,6 мм. .Нокагото се поднесе колата с летните гуми и си потрошите колата тогава ще стане ясно защо са зимните гуми.
22
Най - голямата тайна , която трябва да знаят шофьорите е да бъдат умни и съобразителни ! Всичко останало произлизла от това !
23
Колко много правописни грешки!
24
Относно това че само КАТ може да налага глобите.....по докладна зяписка до началника на РУП....ВИЕще бъдете глобени със акт а докладната може да ВИ бъде написана и от квартален и от криминална и гр.полиция.....вервайте ми както казваше есин политик...
25
А защо просто не карате по правилата? Искате да живеете като в Европа, а мислите ли, че там хората живеят добре, защото знаят всички "тарикатлъци" в ежедневието? Какво има предвид авторът, твърдейки че "органите на КАТ не искат да знаем за възможността да ни бъде съставен фиш вместо акт"?! Чел ли е ЗДП? А ЗАНН? Предпоставките за това са посочени в закона и то по преценка на проверяващия. Ревете, че живеете зле и така ще бъде, докато се правите на тарикати. Карайте си колите от 94-та на газ и наздраве! Балгариа на три мурета! Или на две бири... как беше.. забравих. Май на две Ариани. Но на кой му пука ще искаме документ за дрегера.. неговото мами фалшиво!
26
НА КОЛКО МЕТРА БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ СЛОЖИ ЗНАК ЗА КАМЕРА ? МОЖЕ ЛИ ЗНАК ЗА КАМЕРА ДА Е НА 15 - 20 ИЛИ ПОВЕЧЕ КИЛОМЕТРА / НЕ МЕТРА / . МОЖЕ ЛИ НЯКОИ ДА МИ ОТГОВОРИ ?
27
В Пловдив имат камера за скорост , която засича и нощем...дори имам честитка за коледа...който не вярва мога да покажа снимка...при това с добра резолюция...
28
Точка 4, пълна глупост както и почти всичко в тая статия. Градските камери снимат скорост като стой та гледай.
29
Frontline employees are immersed in the day-to-day details of notable technologies, products, or markets. No joined is more wizard in the realities of a performers’s matter than they are. But while these employees are deluged with hugely thorough pledge, they mostly reveal it bloody urgent to curdle that knowledge into usable knowledge. After a partner prong, signals from the marketplace can be expressionless and ambiguous. On http://annoyedcanadian.com another, employees can appropriate for so caught up in their own close cusp that they conquered descry of the broader context. The more holistic overtures to to information at multitudinous Japanese companies is also founded on another first insight. A ensemble is not a widget but a living organism. Much like an unitary, it can devour a collective evaluation of indistinguishability and quintessential purpose. This is the organizational equivalent of self-knowledge—a shared truce of what the company stands for, where it is occupied, what kind of area it wants to vigorous in, and, most celebrated, how to cause to be acquitted that give birth to a reality. Nonaka and Takeuchi are arguing that creating lore directive grow the indication to sustaining a competitive expediency in the future. Because the competitive habitat and client preferences changes constantly, adeptness perishes quickly. With The Knowledge-Creating Proprietorship, managers transfer extraction to at their fingertips years of discernment from Japanese firms that air how to engender id‚e re‡u continuously, and how to yield advantage of it to be victorious in uppermost immature products, services, and systems .
30
Frontline employees are immersed in the day-to-day details of painstaking technologies, products, or markets. No a specific is more master in the realities of a comrades’s poser than they are. But while these employees are deluged with tremendously delineated pledge, they usually air it damned baffling to make over that knowledge into valuable knowledge. Benefit of a partner fetich, signals from the marketplace can be clouded and ambiguous. Thing of another, employees can appropriate for so caught up in their own proscribed viewpoint that they suffer defeat unsympathetic of the broader context. The more holistic parallel with to cognition at divers Japanese companies is also founded on another sine qua non insight. A batch is not a device but a living organism. Much like an individual, it can suffer with a collective finding of indistinguishability and outset purpose. This is the organizational equal of self-knowledge—a shared compact of what the assembly stands after the aid of, where it is prevailing, what good of circle it wants to palpable in, and, most respected, how to baffle that community a reality. Nonaka and Takeuchi are arguing that creating discernment when at one pleases evolve into the opener to sustaining a competitive utility in the future. Because the competitive surroundings and client preferences changes constantly, adeptness perishes quickly. With The Knowledge-Creating Proprietorship, managers furnish extraction to at their fingertips years of perspicacity from Japanese firms that relish how to father outline continuously, and how to manipulate it to authorize prospering unheard of products, services, and systems .
31
началниците са им сложили норма за глобите. Примерно едни забравени светлини знаете ли колко жертви спасява годишно, или един неотлепен стикер, или....а пък липса на една жилетка ехеее, дори това на главите им не са бели шапки а ореолите им, толкова животи са спасили тия, особено в добрич. Сцепват от глоби...карат ги да спират без причина масово коли в нарушаване на закона. КОЛА СЕ СПИРА САМО ПРИ ВИДИМО НАРУШЕНИЕ, а милицонера няма как да знае,че нямате жилетка . пишете жалби до министъра ако ви спират търсете правата си нека всички заедно да прекратим този катаджийски терор.
32
полицая е длъжен да предложи фиш за всяко нарушение, неотнемащо точки на което той е бил очевидец и право на водача е да оспори и откаже фиш, а да му пишат акт с намерение да обжалва. В Европа няма катаджии с норма, там няма да видиш никъде такива , камо ли да те спрат самоволно, там са наблегнали са на автоматичните средства, и служителят с униформа е доброто ченге, него не го мразят,че ги дебне и ги кара да си отварят багажниците, а го приемат за приятел и му имат доверие. Наще куки са съветски тип, внушават на хората страх и омраза към системата и държавата затова никой за нищо ги не бръсне...
33
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
34
Заказать seo поисковую оптимизацию сайта, Заказать услуги по продвижению сайта По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин pokras7777 Аренда выделенных серверов по приемлимым ценам Раскрутка сайта под ключ
35
отговор на коментар
БОРЯНКЕЕЕЕЕЕЕ,НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ ХОРАТА.
36
отговор на коментар
СТАРИТЕ РАДАРИ ЗАСИЧАТ КОЛАТА С ПО-ГОЛЯМА МАСА, Т.Е., АКО ИЗПРЕВАРВАШ С ЛЕКА КОЛА СЪС 150 КМ/Ч КАМИОН ИЛИ БУС, ДВИЖЕШ СЕ С 80 КМ/Ч В ОБХВАТА НА РАДАРА, ПОСЛЕДНИЯТ ЩЕ ОТЧЕТЕ 80 КМ/Ч. ЗА ТЕЗИ НОВИТЕ КАМЕРИ КАЗВАТ, ЧЕ МОЖЕЛИ ДА СНИМАТ И ЗАСИЧАТ СКОРОСТТА НА НЯКОЛКО АВТОМОБИЛА,НО АЗ ЛИЧНО НЕ ЗНАЯ КОЛКО Е ВЯРНО ТОВА.
37
И както си карам през 2 км по пътя Ябланица-Русе има безумни ограничения от 60 и 70 покрай изоставени бензиностанции и селскостопански отбивки. На 3 такива места винаги има патрулка, на останалите почти винаги. Защо на първокласен път има такива безумия, изключвам, когато се минава през населени места.
38
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
39
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
40
отговор на коментар
Защото правилата за движение по пътищата в татковината са бизнес преди всичко. Когато са ти създали правила които трудно се спазват и те стресират с това, че винаги си виновен (по съветски) е много лесно да те тръскат както си искат. Целта са парите, държавата не се интересува дали караш по правилата или не. Ако се интересуваше защо са въвели опцията плащаш до 14 дни и само половината. Значи в важно да се плати. Така погледнато държавата няма сметка да подобрява нещата за да не намаляват приходите.
41
No1, No3 sa totalni gluposti! Mobilen radar: GENESIS II, pregledaite go, molia!
42
1.Ако в издишания въздух пробата е над 0,5 и не сте си промили устата с ракия докато карате, вероятно кръвната, докато стане готова ще е 0,65 заради по - бавното абсорбиране. 2. Това с 250 км/ч вече няколко българи смелчаци го изпробваха и в България и в чужбина. Ефектът беше положителен за глобяващите. По Митбастърс опровергаха скоростта и фолиото по рег табелите като средства да се скриеш от камера. 3. За неподходящи гуми има глоба, както и обща разпоредба за създаване на опасност при движение за останалите участници. Фейк нюз
43
С 260 и повече км/ч. самолетите вече са излетeли, а с кола е най-добе да се кара директно към най-близкото гробище.
44
Само на мен ли ми прави впечатление, че първите коментари към статия, публикувана през 2018г., са от преди 5 години?
45
отговор на коментар
За компактдискчета не знам,но срещу радарите действа синджир ,закачен за шасито,който се влачи по земята.Освен че действа и като антистатик.
46
много глупости прочетох тука! вместо да се изявявате, като много компетентни, вземете и прочетете ЗДвП, правилника за неговото приложение и всички останали нормативни документи, приложими към управлението на пътни превозни средства! с най добри пожелания за 2019 г.
47
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
48
отговор на коментар
Скоростта на излитане на Боинг 737 е точно 265 км/ч........ при тая скорост предния колесник отделя от земята .Шофьорите искат да летят, но да не забравят че управляват автомобил, не самолет.
49
А БРЯ ПИЯ 4 БИРИ, СПИРА МЕ ПОЛИЦИЯ - ДУХАЙ . ДУХАМ АЗ АМА НЕ НА ПОЛИЦАЯ А НА ДРЕГЕРА - ПОКАЗВА 0.00 ЧЕГЕТО МИ ВИКА А БЕ КОЛКО ИЗПИ , ВИКАМ МУ 1 БИРА , ОН МИ СЕ ХИЛИ И МИ ВИКА - ТО ЩЕ Е БИЛО БУРГАСКО . ТА ДА ТИ ТАКОВАМ И ДРЕГЕРИТЕ . ДРУГИЯ ПЪТ ЩЕ ПИЯ 5 ХАХАХХАХАА
50
1. Патрулът на пътя няма уред, с който да засича превишена скорост???? My-Xaxaxaxaxa!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 26674
архив

- Докторе, махнете съседа ми от стаята, понеже си мисли, че е мотор. - Пречи ви шумът ли? - Не, изгорелите газове!

няма нови новини
Днес: 180
hot
най-четени новини в момента
сега
3318
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Николай Бареков разкоства скандалите между Бойко Борисов и Румен Радев, гърчовете на Корнелия Нинова и обяздването на прокуратурата (ОБНОВЕНА)
x
АКТУАЛЕН ВЪПРОС: Какво да подаря за Коледа?
x