1001 консерватори избират наследник на Меркел

Европа

1001 консерватори избират наследник на Меркел

4395
на 07.12.2018
1001 консерватори избират наследник на Меркел
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Германските християндемократи ще изберат на започващия днес двудневен конгрес в Хамбург своя нов партиен лидер, който може да оглави най-голямата икономика в Европа, когато Ангела Меркел напусне канцлерския пост през 2021 г.

препоръчано

Двама от общо 12 кандидати се откроиха като фаворити да наследят Меркел на поста партиен председател. Това са генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер и бизнесменът и някогашна влиятелна фигура в ХДС Фридрих Мерц. Амбициозният здравен министър на Германия Йенс Шпан - голям критик на Меркел от дясното крило на партията също участва в надпреварата, уточнява "Монитор".

Състезанието за най-висшия партиен пост между генералния секретар на ХДС е и битка за бъдещата посока на партията. След 18 години с Меркел начело на ХДС и 13 години на канцлерския пост, някои фракции в партията са склонни да скъсат с нейната ера на прагматизъм и центризъм.

Новият лидер ще бъде избран с гласовете на 1001 делегати от Християндемократическия съюз (ХДС). Някои анализатори смятат, че този вот ще тласне ХДС в по-консервативна посока, което ще окаже влияние върху баланса на силите в Европа и на регионалните съюзи.

"Всички основни кандидати са по-консервативни и по-големи традиционалисти от Меркел", заяви политологът от Берлинския свободен университет Торстен Фаас.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК