1004 граждани на трети страни са задържани през юни на територията на България

Животът днес

1004 граждани на трети страни са задържани през юни на територията на България

9382
на 16.08.2024
1004 граждани на трети страни са задържани през юни на територията на България
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

В активния летен сезон продължава съвместната работа на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването по досъдебни производства за престъпления на лица и организирани престъпни групи, свързани с производство, преработване, държане, разпространение на наркотични вещества, както и с трафик на хора и незаконна миграция.

препоръчано

В периода 1-31 юли 2024 г. е налице увеличение на досъдебните производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция – те са 283 при 168 за юни 2024 г. Проведени са 492 специализирани полицейски операции. Задържаните незаконно пребиваващи граждани на трети страни са почти два пъти повече в сравнение с предходния месец  - през юли т.г. те са 1004, а през юни т.г. - 557 лица. Най-много са заловени от СДВР - 398, ОДМВР София - 170 и ОДМВР Стара Загора -121.

Един от характерните случаи на разкрити нелегални мигранти е в района на автомагистрала „Хемус“ до тунел „Топли дол“, когато на 11.07.2024 г.  служители на МВР засичат два леки автомобила с българска и испанска регистрация, управлявани от румънски гражданин и сириец с нидерландско гражданство. В колите са установени 20 нелегални мигранти – мъже без документи за самоличност, по тяхна информация - сирийски граждани.

Анализът на Специализираното междуведомствено звено показва, че образуваните досъдебни производства за престъпления, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества в периода 1-31 юли 2024 г. са 432. Проведени са 514 специализирани полицейски операции. Задържани са 949 лица за производство, преработване, придобиване, държане, разпространение и трафик на наркотични вещества. Сред откритите наркотични вещества най-много е канабисът – над 515 кг, марихуаната - близо 402 кг, 8 кг амфетамин и др. 

За периода 1-31 юли 2024 г. са влезли в сила 327 съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 165 съдебни акта за престъпления по чл. чл. 279, 280 и 281 от НК - незаконно превеждане през границата на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната.

Специализираното междуведомствено звено бе създадено със съвместна заповед между Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през август 2023 г. с цел подпомагане разследването за конкретните видове престъпления. Една от основните му дейности е мониторинг на образуваните и водени досъдебни производства.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК