ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Всяка година ни тормози фактът, че по празниците се сяда от маса на маса, а това предразполага към повече хапване и пийване. За щастие вече има повече информация за това как да се насладим на семейните мигове, без да се притесняваме за това, че ще качим няколко излишни килограма, пише Edna.bg.
Ето няколко ценни съвета за това как да се храните здравословно по празниците, без да се лишавате и тормозите.
Вижте кои са те:
Преформулирайте мисленето си
На първо място, трябва леко да промените подхода и разбирането си за празника и да си обещаете, че ще се опитате да изпитате приятни емоции не само от храната. Пълният корем далеч не е целта на тези празници. „След празниците ще започна диета, ще гладувам, ще тренирам” - много хора разсъждават по този начин и това е голяма грешка. Знаете ли до какво водят подобни мисли? Осъзнавайки, че трудностите предстоят, мозъкът ви ще ви принуди да ядете повече, защото вече сте начертали пътя на „ограниченията в бъдещето“, което означава, че е време да се запасите колкото е възможно повече.
Преди хранене изпийте чаша топла вода
Тази техника ще притъпи малко глада ви. И като цяло по време на тези празници си поставете задачата не само да ядете вкусна храна, но например да си създадете здравословни навици, които да въведете в ежедневието си. Можете да започнете, като пиете топла вода един час преди всяко хранене.
Започнете храненето със зеленчуци
Зеленчуците са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри и ще ви накарат да се чувствате сити, като ще помогнат да контролирате скоковете на кръвната захар, така че да не ядете толкова много, колкото иначе бихте могли.
Не яжте в движение
Никога не яжте под стрес, защото напрежението води до спазми в стомашно-чревния тракт. Яденето в това състояние определено не е добра опция.
Намерете полезни аналози
Даваме ви някои идеи за това как да замените любимите си калорични храни с по-здравословни опции:
Вместо майонеза в салатите използвайте кисело мляко (или смес от двете).
Вместо колбаси от магазина с консерванти и захар, използвайте варено пилешко филе или домашна шунка.
Вместо свинско месо, изберете пилешко. Гарнирайте със сурови или задушени зеленчуци - те могат да бъдат много вкусни, ако се приготвят правилно.
Вместо масло, използвайте крема сирене. Има много по-малко калории и по-добри макронутриенти.


