Вход
София
Времето в София 16 o C

147 души се жалвали в КЕВР срещу Топлофикация

147 души се жалвали в КЕВР срещу Топлофикация

на 15.05.2018
2899
0
147 души се жалвали в КЕВР срещу Топлофикация
Автор: ПИК
15.05.2018
0
2899

147 са внесените жалби и сигнали в КЕВР от клиенти на топлинна енергия през изминалия отоплителен сезон 2017-2018 г., показват резултатите от извършения обобщен анализ на регулатора.

Изминалият отоплителен сезон е оценен като по-малко проблемен в сравнение с предходния, с изключение на аварията в „Топлофикация Перник“ АД, причинена от възникнал пожар на площадката на ТЕЦ “Република“, което доведе до сериозно нарушаване на топлоподаването през най-студените дни, съобщиха от регулатора.

Най-голям е броят на жалбите срещу топлофикационните дружества през февруари и март 2018 г. - съответно 30 и 35. Най-малко жалби са постъпили в началото на отоплителния сезон - за последното тримесечие на 2017 г. те са общо 48.

Извършеният анализ показва, че относително най-висок е делът на жалбите и сигналите, свързани с дяловото разпределение на топлинната енергия, което е основа за изготвяне на месечните и изравнителни сметки – техният брой е общо 46. За влошено качество на топлоснабдяването са сигнализирали 24-ма потребители, а 23-ма са поискали информация или становище. За разглеждания период постъпилите жалби срещу действията на фирми, извършващи дялово разпределение на топлинна енергия са 9 и по тях Комисията няма правомощия да се произнася. Съществен спад бележат жалбите, свързани с присъединяване, изкупуване на енергийни обекти, качество на търговските услуги и несъгласие с нормативната уредба.

За периода октомври 2017 г. - април 2018 г., най-много 73 от жалбите у нас са срещу „Топлофикация София“ ЕАД, което е 49,6% от общия брой. 27 са оплакванията срещу „Топлофикация Перник“ АД, свързани основно с аварията през февруари. По 10 жалби има срещу „Топлофикация Русе“ АД и срещу „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД. 7 са жалбите „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД, 5 срещу „Топлофикация ВТ“ АД във Велико Търново. По две жалби са получени в КЕВР срещу Топлофикация Плевен“ ЕАД и срещу „Топлофикация Сливен“ ЕАД и една - срещу „Топлофикация Бургас“ ЕАД.

Във връзка със сигнали, постъпили от клиенти на „Топлофикация София“ ЕАД за високи сметки за топлинна енергия за март 2018 г., КЕВР извърши проверка по документи. Установено е, че за периода 17-26 април в дружеството са постъпили 26 писмени жалби, дружеството е отговорило по телефона на 755 въпроса за дяловото разпределение на топлинната енергия и на 552 запитвания за дължими суми за март. При проверките по писмените жалби не са констатирани грешки в прилагането на Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост, която е приложение към Наредба №16-334 от 2007 г. за топлоснабдяването, издадена от министъра на енергетиката.

Основната причина за многобройните възражения на клиенти на „Топлофикация София“ ЕАД срещу фактурираната им топлинна енергия за март 2018 г. е фактът, че само 6% от битовите клиенти в София са заявили реален месечен отчет и получават фактури за реално потребената от тях топлинна енергия. Останалите получават месечни фактури, базирани на прогнозно потребление за съответния имот, съгласно Методика за дялово разпределение на топлинната енергия, по която Комисията няма правомощия да се произнесе. След отчет на средствата за дялово разпределение и изготвяне на изравнителните сметки, тези клиенти ще получат информация за реалното си потребление през отоплителния сезон 2017-2018 и действителните задължения към „Топлофикация София“ ЕАД.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

- Тате, тате, знаеш ли колко е дълга пастата за зъби? - Не – с досада отговаря бащата. - От средата на килима в хола, до края на антрето...

няма нови новини
Днес: 24
hot
най-четени новини в момента
сега
1282
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! КОШМАРНА ТАПА В СОФИЯ! Колите пъплят като костенурки между Лъвов мост и Сточна гара
x
5 знака, че сте готови да скъсате с партньора си
x