BG EN

150 г колбас дневно ни разболява от рак

ЧАС ПИК

150 г колбас дневно ни разболява от рак

24047
на 12.02.2014
150 г колбас дневно ни разболява от рак

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Прясна новина от Швеция, публикувана в „Дейли Мейл”, хвърли в паника света – консумацията на преработено като салами, наденички и кремвирши месо, причинява рак на панкреаса. Заболяването е изключително коварно и ранното му откриване е рядко. Защото симтомите са трудно разбираеми дори за опитните лекари-онколози. Най-често пациентът усеща болки в гърба, оплаква се от загуба на апетит и започва да слабее. Когато медиците уточнят диагнозата, вече е късно за лечение. Затова и процентът на оцелелите от рак на панкреаса е много малък.

препоръчано

 

Ето какво съобщиха шведските изследователи –шансовете да заболее човек от смъртоносната болест се увеличават с невероятните 20%, ако той яде дори по една малка наденичка на ден. Или пък предпочита почти всеки ден да си хапва около 50 г преработено като колбас месо - не повече от няколко парченца бекон, шунка, сух или друг салам. Ако апетитът му е по-голям и си позволява 100 г колбаси дневно, направо е загубен, според шведските доктори. Защото вероятността да се прояви болестта скача на 38%, в случай че саламите и наденичките тежат около 150 г – на 57%.

Цифрите са чудовищо големи, но учените се кълнят, че са верни. По повод резултатите от тяхното проучване, британски лекари веднага съобщиха, че всяка година в Англия заболяват от неизлечимия рак на панкреаса поне 8000 души. Затова препоръчват на хората да ядат не повече от 500 г седмично сухи и други колбаси. И това ограничение да се превърне в закон най-вече за мъжете, защото жените по-рядко попадат под ударите на споменатата болест.

Само преди месец и учени от Харвард оповестиха официално, че 50 г наденицата на ден увеличава опасността и от диабет. Те са открили, че не само месото в нея, но подправките и изкуствените добавки, силно допринасят за развитието на ракови клетки. Веднага след съобщението на специалистите от Харвард, „Ройтерс” излезе с друга новина – жените, които консумират по-големи количества преработено месо във вид на различни салами и кремвирши, са изложени на повешен риск от рак на яйчниците. Авторитетната агенция се позова на резултатите от изследването на екип от австралийски учени. Авторите му работят в Института за медицински изследвания в Бризбейн. Те са изследвали 2000 жени с рак на яйчниците и близо 2200 здрави жени. Установили са, че седмично дамите с рак на яйчниците са консумирали 4 пъти повече колбаси. Още: жените, които ядат 4 пъти повече риба и пилешко месо седмично са изложени на 24 процента по-малък риск да заболеят от рак на яйчниците.

Естествено възниква въпросът защо през последните месеци представителите на модерната наука така яростно анатемосахаапетитните колбаси? Отговорът е прост – въпреки натиска от страна на техните производители и апелите, подплатени с рушфети, да не се разгласяват тайни от „кухнята” на фирмите им, човечеството беше информирано за убийствените съставки в колбасите.

Да вземем българските. Контролът върху производството на шпеков салам, пастети, кремвирши, кърначета е напълно занижен. Причината е ,че повечето месопреработвателни предприятия са мафиотски и безнаказано бълват некачествена и опасна продукция.

За никого не е новина, че кремвиршите ни са направени от рога и копита. Опасните Е-та – с номера от 200 до 290 са чиста проба консерванти. Има закон ,според който в готовата кайма, например , не може да се слага соя, консерванти и други добавки. Този закон е гласуван от Европарламента и трябва да се спазва от всички страни, членки на ЕС, включително и България. Но да сте видели кайма в нашите магазини, която да не е розова като от току-що заклано прасе? Няма. Защото е пълна с отровна боя, причиняваща рак. За другите й съставки – да не говорим. Саламите и надениците ни бъкат от соеви гранули, свински кожи и говежди кости, алгинатна смес, вместо сланина, овкусители и нитратна смес – иначе няма да могат да се ядат! Единствената мръвка в тях са остатъци върху животински кости, които се изстъргват със специална машина. Според Тихомир Стефанов, който работи 25 години в месопреработвателен цех, над 60% от съдържанието на саламите ни е сланина, около 30% е соята. Останалото са консерванти и оцветители. В кремвиршите се слага паста от разпенена сланина, дълбоко замразени вътрешности, пилешки пера, шийки, крака и кожи и... забранени канцерогенни оцветители, аромати, евтини соеви продукти. Те са внос от Аржентина, Бразилия и Канада, съобщиха специалисти от бранша.

Съвсем конкретно - оцветителите се смятат за едни от най-опасните хранителни добавки. Първоначално те са правени от растителни екстракти, плодове или животински продукти. Но през 1856 г. Уилям Перкин открил първия синтетичен оцветител. Най-напред той се използвал само в текстилната индустрия, но после и в храните. Така през 1900 г. в хранителната индустрия на САЩ вече се влагали 80 синтетични бои, които тогава се добивали от въглищен катран. 37 години по-късно били направени изследвания и се оказало, че багрилата, получени на основата на бензидин и неговите производни, причиняват рак.

Днес вече е доказано, че част от оцветителите, които се използват и в колбасите, предизвикват кожни обриви, астма, алергии, екземи, а някои са канцерогенни. Дори натуралните не са безопасни – яркочервеният Е120, например, е извлечен от стрити насекоми и прави децата хиперактивни. Между особено вредни оцветители са Е102 – тартазин (жълто № 5), Е110 – сънсет жълто (жълто № 6),  Е123 – амарант (червено № 2), Е122 и Е124 понсо 4R(червено № 4) и Е127 – еритрозин (червено № 3). Тартазинът води до тумори на щитовидната жлеза. Той е забранен за употреба в Норвегия и Австралия. Сънсет жълто пък предизвиква тумори на бъбреците. Забранен е в Норвегия. Ето този коктейл от химикали, който с доверие и напълно доброволно всички ние поглъщаме с колбасите всеки ден, е причината за най-страшното заболяване - рак.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК