ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Когато се погледнат процентите на болните от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания, е ясно, че настоящият ни начин на живот оказва негативно влияние върху здравето ни. С достъп до толкова много бързи и удобни храни хората изпитват недостиг на редица ключови хранителни вещества, пише "Хелти ливинг мегазин".
Често не обръщаме внимание на диетата ни, докато не се случи нещо драстично, като сърдечен удар или диагноза рак. Истината е, че можем да предприем действия още днес, като елиминираме някои от най-токсичните и смъртоносни храни от нашата диета.
Старата поговорка не може да бъде по-вярна, ние сме това, с което се храним. Храните, които консумираме, оказват влияние върху редица телесни системи, които влияят както върху функцията, така и върху структурата. Известните токсични добавки се влагат в редица храни и за съжаление тези съставки пораждат поражения върху имунната система и общото ни благосъстояние. Ако ядете следните храни, моля, преосмислете начина си на хранене:

В продължение на години маслото се смятало за враг, но сега изследователите казват, че маргаринът е този, с който всъщност можем да се увредим. Изработени от хидрогенирани растителни масла, богати на транс-мазнини, редица проучвания свързват тази храна с повишен риск от сърдечни заболявания и рак. Вместо това, ние трябва да консумираме умерено растителни мазнини, както и органични зехтини, и кокосово масло.

Содата е известно, че увеличава наддаването на тегло и от своя страна може да увеличи риска от рак, инфаркт, инсулт, диабет и остеопороза. В Америка например се съобщава, че половината от страната консумира поне една чаша сода дневно.

От салам до кренвирши, преработените меса имат много негативно влияние през последните няколко години, особено в рамките на раковите заболявания. Редица проучвания са проверили връзката между обработените меса и раковите заболявания с особено високи нива на колоректален рак.
Всъщност, Американският институт по ракови изследвания заяви, че когато ядете един хот дог дневно (или 50 грама обработено месо), увеличавате риска от колоректален рак с 21%. Колбасите са съставени от известни канцерогени, синтетични химикали и токсични консерванти.

Всеки обича зърнени закуски, които стават и бързо, и лесно, но също така са изключително нездравословни. Те се дават на милиони деца всеки ден, по-голямата част от зърнените храни за закуска са тъпкани със захар, да не говорим за стабилизиращите съставки. Изглежда, че тази храна съдържат "нездравословни количества" витамин А, цинк и ниацин - като някои продукти имат над 30% от препоръчителния дневен прием на възрастни.

Една от най-често консумираните закуски - картофените чипсове, са всичко друго, но не и здравословни. Високото съдържание на мазнини, сол и калории в чипсовете могат да доведат до значително увеличаване на теглото, когато се консумират редовно. Друг проблем за тревога е холестеролът, тъй като тази солена лека закуска е пържена в най-смъртоносния тип мазнини - транс-мазнини.

Много по-лесно е да вземете кутия бисквитки, отколкото да направите известната рецепта за овесена каша на майка ви, но от гледна точка на вашето здраве това е лош избор. Тези сладки са "третирани" с хидрогенирани масла, като палмовото, и ядки, увеличавайки приема на транс-мазнини. Разбира се, захарта също е проблем, тъй като тя е свързана с редица заболявания, включително рак и сърдечни заболявания.

От киселото мляко до сиренето - храни без мазнини се увеличават непрекъснато, но учените разкриха истинските последици за здравето на тези храни. Те се предлагат на пазара като здравословна алтернатива, но съдържанието на мазнини обикновено се заменя със захар, изкуствени подсладители или висококачествен фруктозен царевичен сироп. Не забравяйте, че мазнините не са враг - имате нужда от мазнини, за да нахраните тялото и ума си.

Кой не обича пържените картофки? Те са солени и вкусни, но има един голям проблем - те са ужасни за вашето здраве. Когато консумирате малко количество пържени картофи от големите вериги за бързо хранене, консумирате навсякъде от 200 до 340 калории - да не говорим за голяма разфасовка, която е минимум 700 калории или повече. Да не говорим, че те са изпечени в ужасяващо нездравословни масла, които запушват артериите.

Лоша новина за много хора е, но сладоледът е храната, която трябва да опитате да живеете без нея или да я консумирате изключително рядко. Ако сте човек, който яде ежедневно около чаша сладолед, ще се изложите на риск от висок холестерол и повишен риск от диабет. Направете свой собствен качествен сладолед от замразено, богато на пробиотици кисело мляко.

Ах, сирене - това е удоволствие за всички. Макар и с високо съдържание на калций, тази много обичана храна е с високо съдържание на мазнини и когато се сдвоява с други храни с висока плътност, тя може да доведе до насърчаване на нездравословно покачване на теглото. Разбира се, за разлика от традиционно направените сирена, видовете, които ще намерите в супермаркета, е възможно да са претърпели огромна обработка и да съдържат редица потенциално причиняващи рак добавки.

Що се отнася до червеното месо цялата ни "умереност" изглежда се изпарява през прозореца. Като цяло западният свят яде твърде много свинско, агнешко и говеждо месо, което увеличава риска от рак. Тези меса са трудни за вашата храносмилателна система, да не говорим за дългия списък на потенциална опасност, причинена от фабричното земеделие и нечовешките условия, при които се отглеждат животните.

Независимо дали ядете чипс или пържено месо, всичко, което е приготвено в нездравословно масло, със сигурност е най-смъртоносната храна. В рамките на едно проучване, публикувано в областта на храненето, метаболизма и сърдечно-съдовите заболявания, се установило, че когато ядете пържени храни повече от четири пъти седмично, увеличавате риска от затлъстяване, в сравнение с два пъти или по-малко седмично. По-важното е, че когато консумирате шест пържени ястия на седмица, увеличавате риска от инсулт с 41%.

Рафинираните зърна са всичко друго, но не и за вас. По време на обработката на бял хляб, например, цялото зърно е фино смляно и са отстранени неговате хранителни стойности. Този въглехидрат е известен с повишаване на нивата на кръвната захар, повишавайки риска от инсулинова резистентност и свързаните с него здравни усложнения, включително диабет.
14. Пуканки на микровълнова фурна

Бихте ли искали малко диацетил с пуканките? Това химическо вещество е известно, че разгражда слоя от клетки, който защитава нашия мозък, да не говорим за токсина, известен като PFOA.

Да, вярвайте или не, плодовият сок е смъртоносна храна, базирана на високото си съдържание на фруктоза. Натъпкани със захар, по-голямата част от плодовите сокове не са нищо повече от захарна напитка. Тези напитки не само повишават риска от диабет, но и увеличават коремните мазнини. Вместо това консумирайте повече вода, в която можете да накиснете плодове.

Мнозина опират до енергийни напитки, за да им дадат нужната енергия за деня. Единственият проблем е, че тези напитки са с високо съдържание на захароза, глюкоза и кофеин. Тези напитки са по същество скъпи химически коктейли. Вместо това започнете да пиете охладен зелен чай, който е богат на антиоксиданти.
Ако отрежете горните 16 храни от редовната си диета, ще бъдете на много километри разстояние от болестите. Заменяйте обработените и пържени храни с богати на хранителни вещества и това е напълно достатъчно, за да поддържате здравето си.
Превод: ПИК


