1600 българчета се нуждаят от инсулин

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

1600 българчета се нуждаят от инсулин

4987
на 15.11.2012
1600 българчета се нуждаят от инсулин

Болни от диабет ученици се криели в тоалетните от срам, твърдят експерти

Около 1600 са децата в България, които са с диабет тип 1 и имат нужда от инсулинова терапия, съобщи шефката на детската клиника по ендокринология доц. Мая Константинова. Има силна необходимост от обучение на децата и техните родители за заболяването. В момента учениците, засегнати от диабет, се крият в тоалетните, за да бият инсулин, твърди Константинова. Информационна програма „Открито за диабета” стартира скрининг на българските ученици за нивата на кръвна захар. Лекарски екипи  поясняват на децата какво представлява диабетът и кои са рисковите фактори за развитието му. Необходими са поне 30 минути спорт на ден, за да се предпазват децата от рискови фактори за диабет, като затлъстяването, съветват специалисти.
препоръчано
Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК