1600 цивилни са убити при ударите над Ракка през 2017 г.

Близък изток

1600 цивилни са убити при ударите над Ракка през 2017 г.

3107
на 27.04.2019
1600 цивилни са убити при ударите над Ракка през 2017 г.
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Повече от 1600 цивилни са убити при интензивни бомбардировки на водената от САЩ коалиция над сирийския град Ракка за период от 4 месеца през 2017 г. Това става ясно от доклад на Amnesty International и Airwars, цитиран от АФП и "Ройтерс". Откритията са събрани след месеци на полева работа и анализ на данни, включително и с помощта на проект, в който 3000 активисти са проучили сателитни изображения онлайн. 

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

В средата на 2017 г. де факто Ракка беше сирийската столица на "халифата" на ДАЕШ и водената от САЩ коалиция провеждаше военна кампания срещу групировката. Безпрецедентното разследване призовава основните членове на коалицията да покажат по-голяма прозрачност и отговорност. 

"Много от бомбардировките са неточни и десетки хиляди артилерийски снаряда са изстреляни безразборно", обяви Донатела Ровера. Повече от 1600 цивилни са убити при бомбардировките. Коалицията е признала за около 10% от тези смъртни случаи.

"Коалицията заличи Ракка, но те не могат да заличат истината", подчерта Ровера. Според представителя редица причини обясняват високия брой на загиналите сред цивилните, включително провалено разузнаване и наблюдение, използване на неподходящи оръжия. 

Организациите също критикуват прекомерното използване на артилерия в битката за града, което представител на американската армия го определи като най-голямото от Виетнамската война.  

Някои от снарядите са падали на разстояние повече от 100 метра от целта. Проектът Strike Trackers, в който са участвали дигитални доброволци от 124 държави, за да установят всяка една от 11 000 унищожени сгради в Рака, е анализирал повече от 2 милиона сателитни изображения.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 116
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК