2000 учители плащат по-малко за рехабилитация по НОИ

Здраве

2000 учители плащат по-малко за рехабилитация по НОИ

4693
на 07.05.2021
2000 учители плащат по-малко за рехабилитация по НОИ
Автор:   ПИК

2000 учители ще плащат по-малко за 10-дневно възстановяване по програмата за профилактика и рехабилитация за 2021 г. на НОИ. На тях ще могат да им бъдат възстановени до 100 лв. от разходите, направени за доплащане на храна и такса резервация. Това ще се случи по един от модулите на новата национална програма на МОН „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, която е предложена за общественото обсъждане. 

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Сумата, която се доплаща за храноден, и такса варират 52-те бази към НОИ. Най-евтино излиза рехабилитация при изпълнител към ВМА. Храноденът в Болницата за продължително лечение и рехабилитация в Банкя е 2 лв., а в Хисаря – 3. Таксата за регистрация пък е 10 лв. Така за 10-дневния си престой в Банкя един учител би трябвало да брои общо 30 лв., а в Хисаря – 40. Ако по програмата се покриват до 100 лв., то на педагозите ще им останат само разходите за туристически данък.

Най-солено излиза рехабилитацията в 17-те бази към „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД – 18 лв. на ден за храна и 30 лв. за такса за регистрация. Следователно за 10-дневния престой в тях се доплащат по 210 лв. Ако учителите получат възстановяване на разходите си за рехабилитация за храна и така в пълен размер от 100 лв., то близо половината сума ще им е поета по програмата.

По модула за рехабилитация в проекта са заложени 200 000 лв. Необходимостта от включване в него се доказва чрез удостоверение/протокол за рехабилитация, което е в резултат от медицинско направление от личен или лекуващ лекар за рехабилитация за съответния педагогически специалист. Заболяванията им могат да бъдат от 10 различни групи, сред които сърдечносъдови, ендокринни, на дихателната система. За да бъдат одобрени по програма, рехабилитация трябва да е направена до 30 септември 2021-ва. По нея не могат да бъдат възстановени разходи за нощувки, рехабилитационни процедури и разходи за храна, които са за сметка на НОИ.

Първият модул на националната програма пък е насочен към профилактика на педагогическите специалисти. До 15 лв. ще могат да бъдат възстановени на учителите, които са минали на профилактичен преглед за заболявания на млечната жлеза при жените и простатната жлеза при мъжете до края на септември тази година. Очаква се 12 000 педагози да могат да посетят специалист и да получат финансиране по модула. За целта са заделени 180 000 лв. По модула няма да възстановяват разходи за други профилактични прегледи, медицински прегледи, изследвания, рентгенови снимки и други материали, изискващи се за прием за рехабилитация.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 38
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК